Astăzi, la sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haină de sărbătoare, cinstindu-şi ocrotitorii spirituali.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi din Protopopiatul Tecuci.
La slujbă au participat oficialităţi locale, dar şi un mare număr decredincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi credincioşi români din străinătate, veniţi în această perioadă a anului acasă.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui copil lunatic sau epileptic, evidenţiind totodată aspecte esenţiale din viaţa frumoasă şicredinţa nestrămutată a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, oameni curajoşi în sfârşitul lor mucenicesc pe care l-au primit prin sabie de la cei necredincioşi.
Arhipăstorul Dunării de Jos a amintit celor prezenţişi faptul că Parlamentul României a declarat ziua de 16 august ca Zi Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor, iar pentru prima dată în România, această comemorare este celebrată în toate bisericile din Patriarhia Română în Duminica migranților români.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a transmis celor prezenți mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat cu prilejul „Duminicii migranților români“, intitulat „Responsabilitate, speranţă şi solidaritate în vreme de pandemie“.
La momentul chinonicului, Grupul de tineri din parohia Brătuleşti, judeţul Galaţi, înveşmântaţi în portul popular românesc au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal.
Lângă biserica veche a mănăstirii, cu sprijinul unui om de cultură din localitatea Corod, au fost expuse mai multe cărţi cu autografe, realizate de românii migranţi de-a lungul timpului, între acestea numărându-se creațiile unor autori cunoscuți precum Marin Preda, Camil Petrescu, Paul Goma, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Ioan Slavici, Lidia Stăniloae ş.a., lucrări care constituie o valoroasă contribuţie la cultura naţională şi nu numaiLa final, Părintele Arhiepiscop a oferit pachete cu produse de igienă pentru mai multe mame din această zonă a Eparhiei Dunării de Jos, care se jertfesc pe altarul familie crescând mulţi copii.
***
Începând din anul 2012, ca urmare a unei Hotărâri a Consiliului Local, comuna Cerţeşti a intrat sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km NE de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos.
Accesul spre mănăstire se face pe drumurile judeţene 251A Tecuci – Corod şi 251B Corod – Cerţeşti.
Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, atestată documentar la sfârşitul secolului al XVII-lea, mănăstirea avea să fie integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sf. Paisie de la Neamţ, devenind un important centru monahal din sudul Moldovei.
La 1809 mănăstirea este menţionată ca metoc al Episcopiei Romanului. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Puţinii monahi rămaşi au schimbat cu cca 1 km locul mănăstirii, construind până la 1824, o biserică de cărămidă, existentă şi astăzi.
După 1864 această biserică a deservit credincioşii din localităţile din satele Cârlomăneşti şi Cerţeşti.
La 1957 biserica este trăsnită, incendiată şi apoi părăsită, în ruină.
Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când chiriarhul Dunării de Jos hotărăşte reînfiinţarea ei.
În jurul vechii biserici de cărămidă se înalţă astăzi o biserică nouă şi un corp de chilii ce pot aduce tuturor pelerinilor bucuria rugăciunii şi odihna într-un loc al liniştei binecuvântate.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact