Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua praznicului Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea istorică Măxineni, din judeţul Brăila.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, mănăstirea a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637. Vechea biserică făcută de domnitorul Matei Basarab, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania neobosită a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii.

La 25 septembrie 2018, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici voievodale de la Mănăstirea Măxineni din judeţul Brăila.Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici voievodale, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi, 29 august, Sfânta Liturghie, în prezenţa rugătoare aevlavioşilor credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa, activitatea şi sfârşitul jertfelnic al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi a subliniat exemplul de dedicare fără compromis lui Dumnezeu şi dreptăţii Sale, pentru o vieţuire curată şi înţeleaptă în familie.

„Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima dintr-un an bisericesc ce se încheie, ne arată un eveniment trist în carecel mai mare om de pe pământ născut din femeie, cum l-a arătat însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a trebuit să se supună tăierii capului decât să abdice de la rânduielile aşezate de Dumnezeu în celula vieţii care este familia.

Cu atât mai mult sporeşte însemnătatea sărbătorii de anul acesta, întrucât Sfântul Sinod ne-a chemat să aprofundăm, să credem mai mult şi să căutăm argumente pentru pastoraţia spirituală a familiei creştine. Sfântul Ioan Botezătorul, prin tăierea capului, a arătat că pentru adevăr s-a jertfit cu bucurie şi veselie. Aşa s-au născut din curajul lui familii temeinice, sfinţi şi, mai ales, oaze de linişte şi pace precum Mănăstirea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul de la Măxineni“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuare, în biserica voievodală a fost săvârşită slujba parastasului pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, trecut la cele veşnice chiar în această zi de sărbătoare şi pe Domnul Academician Emilian Popescu, precum şi pentru binefăcătorii sfântului aşezământ: voievozii ctitori, egumeni, monahi şi ostenitori.

Spre evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor care ajung în această zonă a ţării, în patrimoniul sacru al mănăstirii voievodale se află aşezate în două racle părticele din moaştele Sfinţilor: Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maximovici.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook