La ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, parohia brăileană care-l are ca ocrotitor spiritual şi-a serbat hramul.
Manifestările de hram au început ieri seară prin oficierea Vecerniei cu Litie şi au continuat astăzi cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor din parohie şi nu numai.
La momentele cuvenite, mulţi copii prezenţi la slujjbă au fost împărtăşiţi de ierarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos a unui copil epileptic, evidenţiind totodată aspect din viaţaşi activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
„La încheierea cu roade bogate a Anului bisericesc, într-o biserică consacrată Sfântului Ioan Botezătorul la intrarea în municipiul Brăila, am încercat să ascultăm glasul profetului care în post şi rugăciune ne-a arătat calea către Hristos, Mielul lui Dumnezeu, iar după ce a văzut şi a simţit prezenţa Sfintei Treimi la Iordan, astăzi ne-a invitat să participăm la sărbătoarea botezului prin sânge, a Botezătorului Profet, toate pentru mai multă credinţă, rugăciune şi post în familii, în noi şi între noi, petrecându-ne viaţa în cumpătare şi bună măsură în toate.
Toate s-au revărsat spre inimile şi sufletele copiilor, deoarece, începutul unui nou an bisericesc, de îndată, sperăm cu ajutorul lui Dumnezeu, cu grija părinţilorşi a medicilor să aducă cu drag în şcoli copiii, iar o parte din copiii părinţilor cu posibilităţi mai reduse au venit astăzi să începem programul eparhial «Nimeni fără ghiozdan echipat», dacă este într-o situaţie economică delicată să nu rămână în afara iubirii dragilor noştri preoţi, Consiliilor şi Comitetelor parohiale din toate parohiile Eparhiei Dunării de Jos“, a spus ierarhul locului.
Hramul parohiei brăilene a fost prilej de bucurie şi pentru 25 de elevi din municipiul Brăila, care au primit din partea ierarhului Dunării de Jos ghiozdane şi rechizite pentru noul an şcola rşi alte daruri, procurate special de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, în cadrul programul eparhial „Nimeni fără ghiozdan echipat“, adresat copiilor care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse.
De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat importanţa reabilitării şi îngrijirii acestui locaş de cult cu o vechime de peste 100 de ani, aflat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului.
După Sfânta Liturghie, în biserică a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii locașului de cult, trecuţi la cele veşnice.
La final, Părintele Arhiepiscop a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor acestei parohii şi a oferit iconiţe celor prezenţi.
***
Biserica a fost ridicată între anii 1901- 1912 pe locul unui mai vechi paraclis prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu, iar slujba de sfinţire a fost săvârşită de P.S. Nifon Nicolescu al Dunării de Jos în ziua de 29 august 1912.
Pictura murală a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărăteşti sunt opera pictorului brăilean Matache Orăşeanu.
Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria este o construcţie destul de solidă care a avut puţin de suferit de pe urma calamităţilor, spre deosebire de celelalte lăcaşuri brăilene.
În anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioară precum şi parchetul acestui edificiu. Pentru conservarea lăcaşului în anul 1935 s-au făcut reparaţii exterioare.
Intervenţii pentru restaurarea picturii şi alte reparaţii mai mici au fost făcute în anul 1947, urmare a marelui cutremur care a lovit România în 1940, precum şi în 1958.
Lucrările moderne făcute în oraş, în speţă la Canalul Colector de pe strada Graţiei, au afectat foarte mult biserica, ulterior lăcaşul de cult nemaifiind reabilitat.
În prezent, biserica se află într-un amplu proces de reabilitare cu lucrări complexe atât la interior cât şi la exterior.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact