Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua praznicului Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea istorică Măxineni din judeţul Brăila.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637. Vechea biserică făcută de domnitorul Matei Basarab, ajunsă ruină, a fost restaurată cu binecuvântarea şi strădania neobosită a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, iar stăreţia şi zidul de incintă au fost refăcute din temelii.

În biserica ridicată pe locul ruinelor vechii biserici voievodale, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi, 29 august, Sfânta Liturghie, în prezenţa rugătoare a evlavioşilor credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa aleasă a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, trăitor în nevoință şi în rugăciune şi mărturisitor şi apărător al dreptății.

Înaltpreasfinţia Sa a amintit celor prezenţi şi de marele eveniment de la 25 septembrie 2018, când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit slujba de sfinţire a acestei biserici voievodale de la Mănăstirea Măxineni. Slujba de târnosire a ctitoriei voievodului Matei Basarab a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, în biserica voievodală a fost săvârşită slujba parastasului pentru Mitropolitul Antonie Plămădeală, trecut la cele veşnice chiar în această zi de sărbătoare, precum şi pentru cuvioșii părinţi Paisie Olaru şi Cleopa Ilie, voievozii ctitori, egumenii, monahii şi ostenitorii acestui aşezământ monahal trecuţi în veşnicie.

Credincioşii care ajung în această zonă a Câmpiei Bărăganului se pot închina şi pot săruta părticelele din moaştele Sfinţilor Ioan Botezătorul, Vasile cel Mare, Ioan Casian, Constantin Brâncoveanu şi Ioan Maximovici, aşezate în două racle în patrimoniul sacru al mănăstirii voievodale.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook