În zilele de 17 şi 18 august, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos a fost gazda a doua evenimente cultural artistice de excepție: concertul Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann şi Concertul aniversar dedicat marelui compozitor George Enescu – ”Interferente muzicale - de la clasic la popular”.
La ambele evenimente a participat ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, precum şi oameni de cultură, istorici, scriitori, artişti, preoţi şi credincioşi gălăţeni.
În prima seară, în parcul generos al Muzeului eparhial, Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann şi muzicienii invitați au interpretat muzică veche românească, semnată de marele cărturar, utilizând instrumente specifice timpului în care ele au fost compuse - oud, kanun, ney, bendir, riq. În concert, alături de aceste instrumente specifice, muzicienii au performat şi la instrumentele clasice, clarinet și violoncel, dar și la vioară marca Niccolò Gagliano 1760, proprietate a statului german, landul Baden-Württemberg.
Concertul face parte din proiectul cultural educaţional nonformal PANNtastik, organizat cu ocazia comemorării a 170 de ani de la moartea lui Anton Pann, şi are ca scop promovarea culturii naţionale.
Manifestările culturale au continuat duminică seara, în Salonul Oficial al Muzeului eparhial cu Concertul aniversar ”Interferenţe muzicale - de la clasic la popular”, dedicat marelui compozitor George Enescu la împlinirea a 143 de ani de la nașterea sa.
Recitalul, susţinut de un grup de patru tineri gălăţeni talentaţi, a propus melomanilor prezenţi un periplu muzical prin opera marelui compozitor George Enescu, promovând valorile muzicale transmise de compozitorul român, prin evidenţierea conexiunilor dintre muzica clasică și cea populară.
Prin aceste concerte, frumusețea demult uitată a muzicii renaşte în luminile scenei şi compozitori valoroşi din vechime sunt redescoperiți de către public.
Interpretările deosebite ale artiştilor prezenţi au produs adevărate stări de bucurie, de încântare şi de înălţare sufletească.
Ierarhul locului i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi şi a apreciat interesul şi preocuparea arătată în organizarea unor astfel de momente culturale şi tradiţionale, promovate prin efortul, priceperea şi disponibilitatea unor tineri români de excepţie.
Înaltpreasfinţia Sa a precizat că aceste manifestare sunt două privegheri culturale pentru cultura din suflet, creşterea şi educarea tinerilor şi susţinerea artei cuvântului, cântului şi iconografiei, care aduc în sufletele oamenilor pace, bucurie şi armonie.
Pr. Rareş Bucu
FacebookContact