Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 12 decembrie 2009, la prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon, apărător al Ortodoxiei şi model de dăruire şi jertfelnicie creştină, trăitor în veacul al IV- lea, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la biserica “Sf. Spiridon” din municipiul Galaţi, ctitorie a breslei cizmarilor şi a altor binefăcători de la începutul secolului al XIX-lea, în vremea domniei lui Scarlat Calimachi. Biserica adăposteşte una dintre cele mai vechi icoane făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, ferecată în argint. În cadrul acestei biserici a fiinţat până în anul 1948 fundaţia filantropică “Spiridonia”.

În ultimii ani, complexul parohial a căpătat noi dimensiuni prin înfiinţarea unui Centrul cultural şi de patrimoniu, care adăposteşte cărţi, icoane, obiecte de cult şi vechi veşminte bisericeşti, precum şi o sală multifuncţională, dotată cu bibliotecă şi acces la internet. La aceasta se adaugă şi o mini-clinică în cadrul căreia sunt acordate, începând din anul 2008, consultaţii medicale gratuite şi de fizioterapie.

Cu ocazia hramului acestei biserici, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi a subliniat faptul că parohia “Sf. Ierarh Spiridon” reprezintă una dintre cele mai vechi, dar şi dinamice comunităţi din municipiul Galaţi, cu credincioşi evlavioşi şi statornici, păstoriţi de-a lungul celor aproape două veacuri de existenţă de preoţi vrednici, jertfelnici şi misionari, cu tradiţie de slujire îndelungată, fiecare dintre ei păstorind mai bine de 50 de ani enoriaşii acestei comunităţi.

Dupa slujbă, ierarhul locului a binecuvântat şi a inaugurat noul Centru de zi pentru copii „Sf. Spiridon” care urmăreşte asistarea şi creşterea calităţii vieţii şi a educaţiei pentru 30 de copii (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 15 ani) aflaţi într-o situaţie de risc social. Noua construcţie include: săli de meditaţii unde copiii îşi pregătesc lecţiile curente, primesc meditaţii la materiile la care prezintă dificultăţi ajutaţi fiind de 20 de cadre didactice voluntare, sau în care desfăşoară activităţi recreativ-educative (muzică, pictură, concursuri etc.),  o sală de informatică cu acces la internet, precum şi o cantină socială cu aproximativ 200 de locuri. Cu acelaşi prilej a fost vernisată şi expoziţia de desene, picturi şi lucru manual, executate de copiii asistaţi în cadrul acestui centru de zi.

Proiectul a beneficiat de finanţare de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi din fondurile structurale europene, Programul Phare: Coeziune economică şi socială. Lucrările de construcţie şi amenajare la acest centru de zi s-au realizat în perioada 1 ianuarie- 30 noiembrie 2009.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook