Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica dinaintea Naşterii Domnului, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a primit cetele de colindători cu ocazia îndătinatului Festival de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“, care a ajuns anul acesta la cea de a XXIV-a ediţie.

Evenimentul a fost organizat, ca-n fiecare an, de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestarea din acest an a reunit mai multe grupuri folclorice şi cete de colindători din Ucraina, Republica Moldova, Galaţi şi din judeţele învecinate, care, mai întâi, au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie, pe esplanada Catedralei arhiepiscopale a avut loc prezentarea datinilor propriu-zise. Pe lângă colindele tradiţionale de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu plugul mare, capra şi ursul, steaua, tobe, buciumuri şi fluiere, fiind binecuvântaţi de chiriarhul Dunării de Jos şi primind ceai cald şi colăcei tradiţionali.

Prezent în mijlocul cetelor de colindători, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a arătat că manifestarea de pe esplanada Catedralei nu este altceva decât „o rugăciune în duhul strămoşilor noştri, într-o mare varietate de costume populare şi prin texte de o mare acurateţe a limbii române de pe firul tradiţiei sănătoase a poporului român. Am văzut astăzi o unitate perfectă între cântul bătrânilor şi cântul tinerilor, de aceeaşi obârşie strămoşească şi creştinească a colindului în forma lui cea mai simplă, pentru o cateheză autentică de la copii şi tineri, înainte de Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos!“.

Fiecare ceată de colindători a fost răsplătită tradiţional şi financiar de către Chiriarhul Dunării de Jos, după care au fost invitaţi la agapa frăţească organizată de Arhiepiscopie în cantina Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi.

De asemenea, printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţii din municipiul Galaţi, care au purtat în mâini Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc autentic, într-o frumoasă armonie a tradiţiilor spirituale cu cele autohtone, aici la Dunărea de Jos.

Festivalul s-a încheiat cu o procesiune a colindătorilor pe strada Domnească, de la Catedrala arhiepiscopală către Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi.

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 in comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook