Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în data de  4 decembrie, a avut loc în parohia Nămoloasa Sat din Protoieria Covurlui, cea de-a doua ediție a proiectului parohial „Un colind, un dar pentru sufletul tău!“, creându-se o atmosferă deosebită în Postul Naşterii Domnului.

Activitatea a avut ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile eparhiei noastre și nu numai, punându-se accent pe importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală.

Un astfel de festival, care a devenit un eveniment cu tradiție în luna decembrie în parohia sus amintită, s-a dovedit a fi necesar nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar şi pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, a tradiţiilor şi obiceiurilor care trebuie transmise mai departe, în stare autentică. Acest  eveniment oferă comunitătii parohiale ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Crăciunului.

Cea de-a doua ediţie a festivalului de colinde, tradiţii şi obiceiuri de iarnă, a reunit grupuri de elevi, tineri, aparținând judeţelor Galați, Brăila şi Vrancea: Şcoala Gimnazială „Sfinţii Trei Ierarhi“, Hanu-Conachi, parohia Pechea IV, Liceul Tehnologic „Tudor Vladimirescu“, Şcoala Gimnazială Salcia Tudor, Şcoala Gimnazială „Negoiţă Dănăilă“, Bucești, parohia Brătuleşti, Şcoala Gimnazială Măicăneşti, Şcoala Gimnazială Năneşti, însoțiți de preoţii din parohiile aparţinătoare, profesori de religie, învăţători şi alte cadre didactice implicate în instruirea lor.

Conform obiceiurilor din satele noastre, la acest eveniment, fiecare grup a interpretat un buchet de colinde, care a încântat credincioșii parohiei, precum și invitații, iar la final întreaga biserică a intonat tradiționalul colind „O, ce veste minunată!“.

Au participat peste 200 de copii și tineri, invitați și localnici, însoțiți de bunici, părinți ce s-au putut bucurat de daruri din partea parohiei cu sprijinul unor oameni cu suflet mare. Interpretarea a arătat măiestria copiilor, bogăţia şi varietatea folclorului nostru, frumuseţea şi autenticitatea costumelor, precum şi sunetul fluierelor, deosebindu-se între ei prin originalitatea şi calitatea repertoriului, a portului popular prezentat, dar și prin emoţiile  pe care aceștia le-au transmis.

Pr. Cătălin Vătafu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook