Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Cuvios Patapie a fost prăznuit în 8 decembrie, de credincioşii din parohia gălăţeană „Sfinţii Trei Ierarhi“, fiind ocrotitor al acestui sfânt locaş.

În toamna anului 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Galaţi, au fost aduse Moaştele Sfântului Cuvios Patapie şi ale Sfântului Luca al Crimeii. În acele împrejurări, cu prilejul resfinţirii Bisericii  „Sfinţii Trei Ierarhi”, locaşul i-a primit drept ocrotitori şi pe cei doi Sfinţi, Patapie şi Luca.

Amintita parohie este prima comunitate creştin-ortodoxă din ţara noastră care l-a luat drept ocrotitor pe Sfântul Cuvios Patapie. Încet, încet, în ultimii patru ani, prin rugăciune, pelerinaje şi programe catehetice, părintele paroh Lucian Petroaia, vicar eparhial, alături de părintele Ionel Rotaru, consilier eparhial şi părintele Petrică Gheorghe, au  semănat în inimile creştinilor din mijlocul urbei gălăţene dragostea pentru smeritul rugător Patapie. Un sfânt care pe cât de grabnic ajutător este, pe atât de tainic în vindecări miraculoase de cancer, de cele mai cumplite boli.

În săptămâna premergătoare hramului, în comunitatea gălăţeană de la „Trei Ierarhi“ au fost desfăşurate programe cultural-educative în mai multe instituţii de învăţământ din municipiul Galaţi: la  Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu“, la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi la Căminul „H“ din Campusul Studenţesc al Universităţii „Dunărea de Jos“ - Galaţi. Au fost premiaţi mai mulţi elevi, pentru interesul legat de viaţa şi lucrarea minunată a Sfântului Patapie, dar şi pentru rezultatele lor deosebite la învăţătură şi la concursurile şi olimpiadele naţionale.  

Lecţiile interactive despre Cuviosul din Egipt s-au prelungit şi în ziua hramului, când întreaga biserică s-a rugat smeritului Patapie, între rugători aflându-se şcolari şi liceeni. Aproximativ şaptezeci de tineri au fost răsplătiţi pentru lecţiile pe care, la rândul lor, le-au dat colegilor la şcoală şi creştinilor în biserică despre viaţa şi minunile Sfântului Patapie. Între participanţi, douăzeci şi patru de şcolari şi elevi eminenţi, cinci dintre ei premiaţi la olimpiadele internaţionale. „Dumnezeu are un rol foarte important în viaţa mea. Cred că multe dintre situaţiile pe care le-am avut de trecut, am reuşit datorită lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit Cristian Alin Cucu, menţiune la Olimpiada de Ştiinţele Naturii, faza naţională, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“. „Locuiesc în zona Catedralei şi de câte ori trec dimineaţa înspre şcoală nu uit să-mi fac semnul crucii. Aşa Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-am trezit într-o nouă zi. Mă rog de fiecare dată să mă ţină  în grija Lui”, ne-a spus Alexandru Chiriţă, menţiune la Olimpiada de Matematică, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“.

După Sfânta Liturghie, şcolarii şi tinerii  întrebaţi fiind „ce minuni ştiu despre Sfântul Cuvios Patapie?”,  între multele răspunsuri, a fost şi aceasta: „Într-o lume în care lumea virtuală domină viaţa noatră, faptul că - de patru ani - ne întâlnim la rugăciune în ziua când îl prăznuim pe Cuviosul Patapie - şi, premergător sărbătorii, la diverse programe educative -, este o minune. Este o minune, pentru că acest Sfânt nu era prea cunoscut la noi”, a spus un elev al Şcolii nr. 28 din Galaţi.

La ultima sărbătoare, comunitatea credincioşilor din Mazepa II s-a bucurat că - la acest hram - au fost aşezate în sfânta biserică, două sfinte odoare de preţ: o sfântă raclă ce are o părticică din veşmântul Cuviosului Patapie care a fost oferită, la închinare, de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. Acest sfânt odor a fost oferit gălăţenilor de Înaltpreasfinţitul Părinte Dionisie, Mitropolitul de Corint, în 2012 şi se află în tezaurul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Cu binecuvântare arhierească, de la acest hram, la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ se află la închinare o sfântă raclă cu papucul şi o metanie, relicve sfinte pe care parohia le-a primit, în dar, într-unul din pelerinajele făcute de preoţii şi creştinii gălăţeni, la Mănăstirea Loutraki din Insula Corint, acolo unde odihneşte smeritul Sfânt Patapie.

„Sperăm că într-o bună zi ne vom bucura şi de părticele din sfintele moaşte ale ocrotitorului nostru, Cuviosul Patapie!“, a spus părintele paroh.

Maria Stanciu

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook