În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, parohia gălăţeană care-l cinsteşte ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.
Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de pelerinaj, mai ales că la acest ceas de sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei, a fost aşezată spre închinare lângă altarul de vară al parohiei.
Sute de credincioşi din municipiu au participat azi la Sfânta Liturghie oficiată de către Chiriarhul Dunării de Jos şi s-au aşteptat răbdători la rând pentru a se ruga la icoana Sf. Ierarh Spiridon.
În cadrul slujbei, diaconul Vasile Viorel Dogărescu a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul „Sf. Mc. Gheorghe“ din localitatea Balinteşti, protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.
Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi din parohie.
După Sfânta Liturghie, toţi copii Centrului de zi al parohiei au primit daruri ce au constat în cărţi de zidire sufletească, dulciuri şi fructe.
Întrucât parohia a fost înzestrată cu un nou set de Icoane Praznicale, Părintele Arhiepiscop a săvârşit slujba de sfinţirea a acestora.
Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, Chiriarhul Dunării de Jos vizitând şi binecuvântând copiii aflaţi în grija Centrului de zi. Aceştia au prezentat ierarhului principalele lucrări realizate de ei – icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări ş.a. - din cadrul atelierelor de creaţie ce se organizează aici, cu sprijinul unor profesori voluntari.
Evenimentul s-a încheiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii şi pentru Regele Mihai I al României, după care credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.
***
Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.
Istoria acestui sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creându-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copiii. Aici cei 50 de copii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul celor 25 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.
La aceştia se adaugă şi cei 20 de preşcolari care primesc masa de prânz de luni până vineri. De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, zilnic iau masa 70 de persoane.
Al treilea program social derulat aici reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. Aici lucrează, voluntar, un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2017, 300 de persoane.
FacebookContact