Ca în fiecare an, în parohia Nămoloasa Sat din Protoieria Covurlui, judeţul Galaţi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au loc activităţi ce au ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creştin autentic de către elevii din şcolile eparhiei Dunării de Jos şi nu numai, punându-se accent pe importanţa parteneriatului dintre Biserică şi Şcoală.
În data de 8 decembrie 2017, a avut loc cea de-a III-a ediţie a proiectului parohial intitulat „Un colind, un dar pentru sufletul tău!“, prilejuit de Marea Sărbătoare a Naşterii Domnului.
Concertul de colinde a avut loc în biserica parohiei Nămoloasa Sat şi a fost susţinut de şase coruri de elevi, tineri, cântăreţi bisericeşti, aparţinând judeţelor Galaţi şi Vrancea, fiecare cu un specific aparte, deosebindu-se între ei prin originalitatea şi calitatea repertoriului, a portului popular prezentat, dar şi prin emoţiile pe care aceştia le-au împărtăşit.
Corurile participante la eveniment au fost următoarele:
- Corul Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Trei Ierarhi“, din localitatea Hanu-Conachi, însoţit de prof. Nicoleta Ioniţă şi pr. Grigore Lupoaie;
- Corul Parohiei Pechea IV, însoţit de pr. Cătălin Vătafu şi prof. Maria Magdalena Vătafu;
- Corul Şcolii Gimnaziale Măicăneşti, însoţit de prof. Tănase Coman;
- Corul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Măicăneşti, însoţit de prof. Gina Manolache;
- Corul Şcolii Gimnaziale Năneşti, însoţit de prof. Toma Geta şi prof. Valentina Tofan;
- Corul cântăreţilor bisericeşti din localităţile Pechea şi Cuza Vodă.
Activitatea a fost încununată cu interpretarea de excepţie a Corului maicilor de la Mănăstirea Vladimireşti, preocupate de promovarea trăirii autentice româneşti.
Conform obiceiurilor din satele noastre, fiecare grup a interpretat un colaj de colinde vechi şi noi, care au încântat auditoriul, iar la final întreaga biserică a intonat tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“.
O astfel de activitate, care a devenit un eveniment cu tradiţie în luna decembrie în parohia Nămoloasa Sat, s-a dovedit a fi necesară, nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar şi pentru a arăta că elevii şi tinerii sunt preocupaţi de promovarea zestrei de cântece, a tradiţiilor şi obiceiurilor ce trebuie transmise mai departe, în stare autentică.
Acest proiect parohial oferă comunităţii prilejul de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Naşterii Domnului.
Interpretarea a arătat măiestria copiilor, bogăţia şi varietatea folclorului nostru, frumuseţea şi autenticitatea costumelor.
La sfârşitul concertului, celor peste 200 de copii şi tineri, parohia le-a oferit daruri, cu sprijinul unor oameni cu suflet mare.
Pr. Ioniţă Gheorghiţă
FacebookContact