Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Miercuri, 4 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Salonul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine la Dunărea de Jos a fost vernisată expoziţia temporară „Mozaic etnic în lumea satului“.

La vernisaj a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care s-au alăturat personalităţii ale vieţii culturale gălăţene, preoţi, elevi şi credincioşi din municipiul Galaţi.

În cuvântul adresat cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a arătat că obiectele expuse sunt rodul muncii şi priceperii moşilor şi strămoşilor care au trudit cu mâinile lor şi au reuşit să realizeze astfel de lucruri autentice, devenite pentru urmaşi repere fundamentale pentru orientarea şi ancorarea în tradiţiile poporului.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ Galați, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ Galați – Muzeul Satului, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu“ Tecuci, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea - Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Uniunea Armenilor din România – Filiala Galați, Uniunea Democrată Turcă – Filiala Galați şi Uniunea Elenă din Galați.

Expoziţia este dedicată costumului popular românesc, dar şi costumelor aparţinând minorităților etnice conviețuitoare în zona dintre Dunăre şi Marea Neagră şi îşi propune să surprindă specificul multietnic al acestei zone, prin prezentarea frumuseții costumelor populare, dar și a îndeletnicirilor oamenilor de aici.

Vizitatorii pot admira în cadrul expoziţiei costume tradiţionale, covoare lucrate manual, podoabe şi accesorii vestimentare, obiecte utilizate în gospodării şi unelte de lucru, unele dintre acestea cu o vechime de peste 100 de ani.

Expoziţia se doreşte a fi o incursiune în trecutul portului tradiţional multietnic prin expunerea de obiecte vestimentare tradiţionale şi mărturii ale modului corect de purtare a costumelor populare tradiţionale, dar şi o readucere în actualitate a portului tradiţional.

Prin secvenţele ornamentale amplasate pe întreaga unitate a ansamblului vestimentar, costumul tradiţional primeşte semnificaţie socială, devenind o modalitate de a cunoaşte rangul şi ierarhia, iar podoabele, materialele, culorile şi croiala devin elemente ale costumului prin care societatea interpretează apartenenţa purtătorului.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada decembrie 2019 – februarie 2020.

Acest eveniment a fost organizat de Muzeul eparhial în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook