Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 19 decembrie 2019, a avut loc tradiţionala serbare a elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, prilejuită de sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, evenimentul a fost aşezat sub genericul „Împreună de sărbători“ şi a fost găzduit de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din municipiul Galaţi.

Anul acesta, programul serbării oferit de elevii Seminarului gălăţean a fost dedicat  satului românesc şi a cuprins scenete, colinde tradiţionale, urarea cu pluguşorul, cu capra, cu sorcova, precum şi momente poetice dedicate Naşterii Domnului.

În deschiderea serbării, într-un cadru al satului românesc de odinioară, plin de frumusețe și vitalitate, s-a realizat o prezentare scenică deosebită a ethosului autentic al strămoșilor noștri.  

Frumoasele colinde şi cântece de stea, din care răzbate puternic spiritul românesc tradițional al vestirii Nașterii Domnului, au fost interpretate de Corul Seminarului gălățean, precum și de Corurile „Angelis“ al claselor primare, „Ichos“ al claselor gimnaziale și „Zefir“ al fetelor de Secția Patrimoniu Cultural, conduse de părintele arhidiacon Adrian Marin.

Portul popular românesc a fost evidenţiat prin costumele tradiționale specifice zonei Dunării de Jos, purtate de elevii claselor primare şi gimnaziale, uniți în cânt şi-n bucurie cu colegii lor de liceu.

Transpunerea în scenă a obiceiurilor preluate de creştini şi prilejuite de marea sărbătoare a Întrupării Mântuitorului Hristos şi Anul Nou, au bucurat sufletele celor iubitori de tradiţie românească prin coloritul şi diversitatea costumelor şi a gesturilor.

La final, Părintele Arhiepiscop a urcat pe scenă şi a transmis un cuvânt de binecuvântare şi apreciere pentru frumoasele colinde interpretate de elevi şi pentru bucuria cu care aceste cântări de mare prestigiu artistic au fost prezentate publicului atât de receptiv şi dornic să primească vestea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

„Serbarea tradițională a elevilor de la Seminarul Teologic «Sfântul Apostol Andrei», în prezența familiilor lor, a multor admiratori a tinerilor ce sunt educați într-o școală creștină și care se alimentează din familia noastră românească creștină, ne-a arătat mai curând pe scenă două mari adevăruri. În primul rând ne-a arătat faptul că, strămoșii și străbunii noștri sunt foarte actuali prin copii, iar în al doilea rând ne-a arătat că, deși copiii s-au născut la oraș, ei sunt foarte sensibili la realitățile de la sat, bătrânești și strămoșești.

Putem spune că anul acesta, cateheza despre satul românesc se împlinește cel mai bine în programele colindelor prevestitoare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Aici am putut vedea cu toții o icoană a familiei regăsită în tradițiile de odinioară, întinerite și prelungite în satul de la oraș“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Pentru dăruirea şi implicarea în acest program cultural-artistic, toţi elevii seminarişti au fost răsplătiţi cu daruri.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook