Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica dinaintea Naşterii Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a avut loc comemorarea eroilor Revoluției din 1989 și Festivalul de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“.

Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în prezența credincioşilor de toate vârstele și a colindătorilor sosiți în aceste zile la Galați la tradiționalul festival de datini și obiceiuri tradiționale prilejuit de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Printre numeroşii credincioşi prezenţi s-au numărat şi preoţii din municipiul Galaţi, care au purtat în mâini Icoana Naşterii Domnului, împodobită cu ştergarul românesc autentic, într-o frumoasă armonie a tradiţiilor spirituale cu cele autohtone la Dunărea de Jos.

La momentul liturgic cuvenit, mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a săvârșit în Catedrala Arhiepiscopală slujba parastasului pentru eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, la împlinirea a 30 de ani de la jertfa lor.

În continuare,pe esplanada Catedralei din Galați s-a desfăşurat festivalul propriu-zis de colinde.

Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a 29-a ediţie, a reunit 400 de interpreţi din 14 grupuri folclorice şi cete de colindători din Botoşani, Maramureş, Piatra-Neamţ, Vaslui, Bacău şi Galaţi.

Pe lângă tradiţionalele colinde de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu cântece de stea, cu tobe, buciume, fluiere, bice, plugul mare şi capra.

La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată şi răsplătită financiar de către ierarhul Dunării de Jos, iar în spiritul tradiţional toţi au primit ceai cald şi colăcei.

Festivalul s-a încheiat cu agapa frăţească organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestarea tradiţională de astăzi este una din cele mai reprezentative evenimente folclorice din judeţul Galaţi şi din Euroregiunea Dunării de Jos, privind colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din sudul Moldovei şi din întreaga ţară. Prin acest festival se doreşte atât revigorarea, cât şi promovarea tradiţiilor populare şi a obiceiurilor de iarnă. 

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 în comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor şi folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

În după-amiaza zilei de 22 decembrie, în Cimitirul „Eternitatea“ din municipiul Galați, chiriarhul  Dunării de Jos a oficiat slujbade pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

La slujbă au participat oficialităţi centrale, locale şi judeţene, militari, jandarmi, polițiști, membrii familiilor martirilor, reprezentanţi ai asociaţiilor locale de revoluţionari, veterani, precum şi simpli credincioşi.

După slujba de pomenire,ierarhul Dunării de Jos a vorbit celor prezenți despre curajul, patriotismul și credința eroilor ce şi-au sacrificat viaţa pentru eliberarea poporului român de sub opresiunea regimului ateo-comunist pentru a lăsa celor de astăzi o țară liberă.

La final, a avut loc ceremonialul depunerii de coroane de către autorităţile gălăţene la monumentul comemorativ al eroilor Revoluţiei și defilarea pe aleea principală a cimitirului a gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.

Eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român sunt pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie oficiată în bisericile şi mănăstirile din ţară şi din străinătate.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook