Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica după Nașterea Domnului și ultima din acest an, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de către profesorul Dan Drăgoi.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Matei în care sunt prezentate Fuga în Egipt a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, uciderea pruncilor de către armata lui Irod, în încercarea de a-L prinde pe Iisus și întoarcerea în pământul lui Israel a lui Hristos împreună cu Maica Sa și cu dreptul Iosif.

„Domnul Hristos a adus pe pământ darul vieții veșnice. Și iată că față în față ne stau două realități: pe de o parte, stă Pruncul nevinovat, reprezentând o lume nouă care avea să se nască, o lume fără violență și fără moarte, viața veșnică înveșmântată într-un copil, iar pe de altă parte,  în fața Lui era stăpânitorul vremelnic Irod, dornic de putere, de violență și de sânge nevinovat. De aici înțelegem, încă o dată, de ce a trebuit să vină chiar Dumnezeu pe pământ, și anume, pentru a ne arăta cât de departe am ajuns în lupta noastră fratricidă, care, după cum vedem, se soldează cu o crimă multiplicată la toți copiii de la doi ani mai în jos.

Acest dezechilibru ne arată câtă putere are răul și cât de repede ne învoim cu el atunci când vrem să obținem, prin rău și prin violență, diferite bunuri sau situații pe acest pământ.

Dumnezeu ar fi putut să intervină, dar n-a intervenit pentru că ne-a lăsat să alegem după propria noastră minte. Dumnezeu a rămas modelul suprem al bunătății și al răbdării, lăsând răului libertatea de a se manifesta. Mai mult,prin vis i-a transmis lui Iosif să se mute din locul violenței și al sângelui, căci în locul pătat cu sânge nu mai avea cum să locuiască Fiul lui Dumnezeu, arătându-ne prin aceasta că locul violenței și al sângelui este locul celor fără de Dumnezeu.

Cei care acceptă și promovează răul, dar și cel care se acomodează cu răul, s-au îndepărtat de Dumnezeu. Orice dorim să rezolvăm pe calea răului, chiar dacă ni se pare că este bine, tot rău se numește“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Ierarhul a vorbit și despre grija părinților făță de copii și necesitatea oferirii unei educații sănătoase acestora, în dragoste, credință și blândețe.

„Părinții de astăzi au datoria sfântă de a-i feri pe copii de violență și a le oferi un loc pașnic, în comuniune cu alți copii, căci fuga în Egipt reprezintă colacul de salvare al copiilor de toate relele pe care ei încă din fragedă vârstă le au în fața lor prin neatenția și neglijența noastră. Violența este o ucidere spirituală a copiilor, iar dragostea, blândețea și jocul frumos între copiieste raiul pe pământ.

Rugăciune, vorba frumoasă, educarea creștinească a copiilor și ferirea lor de orice rău posibil, face din familie școala cea mai importantă a vieții, acolo unde Irod nu poate intra“, a mai spus Părintele Arhiepiscop.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook