Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Marţi, 15 decembrie 2020, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casiana avut un dialog duhovnices cu tineri din Eparhia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului.

Întrunirea on-line de astăzi, prezidată de ierarhul Dunării de Jos, a fost organizată de Biroul de Catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Întâlnirea de suflet s-a desfăşurat în Sala „Chesarie Păunescu“ a Centrului Eparhial unde au fost prezenţi inspectorul şcolar de la disciplina Religie din judeţul Galaţi, inspectorul eparhial pentru cateheza parohială, doi liceeni reprezentanţi ai tinerilor de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ şi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, iar în faţa dispozitivelor electronice de acasă au participat alţi 60 de elevi de la 20 licee din judeţele Galaţi şi Brăila.

În deschiderea evenimentului, chiriarhul Dunării de Jos a susţinut o reflecţie teologică plecând de tema dialogului de astăzi intitulată „Şi totuşi colindăm...“.

Ierarhul Dunării de Jos a subliniat necesitatea de a fi în comuniune cu semenii noştri pe care nu caută nimeni mai ales în perioada sărbătorilor.

De asemenea, chiriarhul a precizat că trebuie să fin dăruitori de cuvinte de zidire sufletească, gânduri pozitive şi sentimente bune din iubirea şi darurile nesfăşite ale Domnului nostru Iisus Hristos. Singurele comunicări reale şi adevărate în pandemie fiind cele spirituale.

Totodată, ierahul a oferit numerose exemple de activităţi desfăşurate de către biserică în acest an dificil, multe dintre acestea îndreptate către tineri, bătrâni singuri şi familii cu mulţi copii, menţionând şi câteva mărturii excepţionale exprimate de tineri în întâlnirile on-line anterioare.

În continuare, cei doi tineri invitaţi, dar şi elevii de acasă, au transmis gânduri, încurajări şi soluţii concrete pentru colegii lor în vederea păstrării şi transmiterii autentice a etosului românesc izvorât din marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

Unul dintre proiectele iniţiate în cadrul întrunirii a fost acela prin care tinerii sunt invitaţi să descopere şi să transmită colinde tradiţionale româneşti în mediul on-line, dar şi fizic colegilor, pretenilor şi rudelor, pentru ca la Sărbătoarea Naşterii Domnului în cât mai multe familii să se audă „colindul sfânt şi bun“ care să unească inimile colindătorilor cu memoria copilăriei părinţilor şi bunicilor.

O constatare a întâlnirii de astăzi a fost că cele mai directe mărturii ale unor preocupări spirituale sunt al tinerilor, iar în acest an tinerii trebuie să fie principalii păstrători şi promotori ai colindelor tradiţionale.

La final, toţi cei prezenţi, plini de bucuria dialogului şi a comuniunii, au cântat colindul „O ce veste minunată!“

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook