Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de pomenire a Sfântului Proroc Daniel şi a Sfinţilor trei tineri Anania, Azariaşi Misail, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit slujba de sfinţire a Bisericii cu hramurile „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul şi Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul“ din municipiul Galaţi. Noua biserică a primit de astăzi ca ocrotitor ceresc şi pe Sfântul Proroc Daniel.

Foarte mulţi credincioşi din cartierul gălăţean Micro 39, au trăit momente de bucurie şi o profundă simţire duhovnicească prin participarea la sfinţirea bisericii parohiale închinată celor doi sfinţi români şi Sfântului Proroc Daniel.

Slujba de târnosire a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat deun sobor de preoţişi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu“ din Galaţi, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Datorită densităţii construcţiilor din această zonă a oraşului a fost greu să se identifice un spaţiu adecvat pentru construirea unei noi biserici care să fie accesibil credincioşilor din cartier, fapt pentru care, la stăruinţa ierarhului Dunării de Jos, s-a oferit o parte a clădirii fostei centrale termice a zonei, în care s-a amenajat, cu maximă atenţie, spaţiul liturgic şi cel social-filantropic.

Sub acelaşi acoperiş funcţioneazăşi un birou al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care asigură intervenţii rapide în zona de vest a oraşului Galaţi. Se îmbină, astfel, slujirea sufletească şi cea socială, într-o frumoasă armonie şi cooperare benefică oricărui creştin din comunitate.

După slujba de sfinţire, ierarhul Dunării de Jos a transmis un cuvânt de învăţătură în care a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a prezentat viaţa sfinţilor pomeniţi astăzi.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a adus mulţumiri autorităţilor locale şi persoanelor care au sprijinit realizarea acestui important obiectiv pentru comunitatea parohială.

„Cu puţine zile înainte de a aştepta ca sufletele noastre să devină «Betleem primitor» la Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am participat cu bucurie la naşterea unui altar într-o nouă peşteră bisericească, devenită biserică, într-un cartier care n-a avut până acum altar sfinţit. Acest altar nou sfinţit este plin de căldură duhovnicească, deoarece slujesc pe el, împreună cu Arhiereul Hristos Domnul, Sfântul Proroc Daniel şi Sfinţii Cuvioşi Daniil Sihastrul şi Ioan Iacon, ultimii doi rugători neadormiţi pentru mântuirea noastră a tuturor, dar mai ales pentru mai multă credinţă, rugăciune, inimă bună şi braţe deschise pentru credincioşii acestei biserici într-o zi semnificativă, când mulţumim lui Dumnezeu că aici s-a unit altarul Domnului - sfântul locaş, sala de agapăşi centrul pentru intervenţii rapide, sanitare şi umane – ISU, sub acelaşi acoperământ pentru fratele nostru - omul“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Pentru credincioşii participanţi la slujba de astăzi, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfinţire, şi închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie şiemoţie sfântă.

Întrucât în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel își sărbătorește ziua onomastică, chiriarhul Dunări de Jos a oficiat slujba deTedeum în semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru ocrotirea şi ajutorul dăruite Patriarhului României în slujirea Bisericii Ortodoxe Române.

„Adunăm buchet de rugăciuni de la cei ce am participat astăzi la această frumoasă sărbătoare la Dunărea de Jos şi adresăm cuviincioase urări, pline de dragoste filială şi de dorinţe de multă sănătate şi ajutor de la Hristos Domnul, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la sărbătoarea sfintei zile onomastice a Preafericirii Sale“, a transmis chiriarhul Dunării de Jos.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea spaţiilor de lucru din apropierea noului locaş de cult în care pompierii, cadrele medicale şi alţi ostenitori din structurile care veghează pentru siguranţa cetăţenilor îşi desfăşoară activitatea.

⁕⁕⁕

Parohia „Sf. Daniil Sihastrul şi Ioan Iacob” a fost înfiinţată în anul 2004  prin Decizia chiriarhală nr. 97 şi atribuirea a 1400 de familii din Parohia „Sf. Treime“ – Fileşti, judeţulGalaţi.

În octombrie 2006, la această parohie a fost numit preot slujitor pc. Claudiu Daniel Mitu de la Parohia Lanurile, judeţul Brăila.

Deşi comunitatea s-a constituit şi a funcţionat normal, demersurile realizate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, prin administraţia eparhială şi ale organismelor parohialecătre autoritatea competentă municipală pentru un spaţiu adecvat construirii unei bisericii s-au extins pe o perioadă de 16 ani.

Pr. Rareș Bucur

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook