Astăzi, 4 decembrie 2022, în duminica a 27-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei“ din municipiul Galați.
La slujbă au fost prezenţi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui sfânt locaş.
În cadrul slujbei, cucernicul diacon Iulian Sandu a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Parohia Măcişeni, Protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.
La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca din capitolul 13, versetele de la 10 la 17, unde este relatată minunea tămăduirii femeii gârbove.
„Când Domnul Iisus Hristos intră în templu schimbă atitudinea de la o singulară îndreptare către Dumnezeu, căci omul aşa face de obicei, nu vine la biserică în primul rând pentru problemele aproapelui său, ci pentru problemele sale. Aceasta ne arată că este multă suferinţă în popor, multă tulburare, multă singurătate, multă boală şi multă absenţă a noastră din viaţa semenilor şi a semenilor din viaţa noastră. Şi, deşi Dumenzeu este nevăzut trupeşte, El răspunde într-un chip tainic duhovniceşte exact stărilor noastre omeneşti şi trupeşti. Acesta este motivul pentru care, din ce în ce mai mulţi dintre noi, fără să avem dreptate, dorim să intrăm în biserică când nu este nimeni, să ne uităm la o icoană, la o candelă, ceea ce este foarte important.
Dacă însă, dincolo de icoană, ne adresăm persoanei din icoană şi credem în persoana respectivă ne dăm seama că în biserică niciodată nu poţi fi singur. Biserica este deja «antecamera Împărăţiei lui Dumnezeu», «laboratorul Învierii» din omeneştile noastre căderi. Biserica este plină de Tatăl, de Fiul şi de Duhul Sfânt, de Maica Domnului şi de toţi sfinţii vindecători ai noştri. E plină de Harul Duhului Sfânt şi din această cauză învăţăm, rătăcitori fiind în lume, să ne regăsim împreună cu Dumnezeu, «în biserica Slavei Tale stând, în cer a sta ni se pare, Născătoare de Dumenzeu» (Slujba Utreniei). Dar, nu-i suficient! O vindecare reală se face atunci când participăm la vindecarea semenilor noştri. Fără vindecarea semenilor noştri, vindecarea noastră nu-i vindecare.
Iată de ce, Evanghelia de astăzi confirmă acest mare adevăr. Domnul nostru Iisus Hristos, pentrru că este chiar Dumnezeu, pe toate le vede, pe toate le ştie, pe toate le poate. El caută pe pământ la neputinţele noastre şi ne caută pe fiecare în parte, ne dă atenţia cuvenită, ne ascultă şi se apropie de noi“, a spus ierarhul Dunării de Jos.
La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact