Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 23 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul slujitorilor şi credincioşilor parohiei „Sf. Mc. Filofteia“ din municipiul Galaţi pentru a binecuvânta reprezentările picturale aşezate în ultima perioadă în interiorul acestui sfânt locaş situat la intrarea în oraşul de la Dunăre.

Slujba a fost săvârşită de ierarhul Dunării de Jos, în prezenta protoiereului de Galaţi, a preoţilor de la această parohie, precum şi a credincioşilor veniţi pentru a lua parte la momentele de rugăciune şi binecuvântare de la biserica pe care ei o frecventează în mod regulat.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej,Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanța înfrumuseţării bisericilor și pregătirea acestora pentru a fi locuri primitoare şi luminoase pentru mântuirea sufletelor.

Chiriarhul locului a mai arătat că acest locaş de cult se află întru proces de consolidare cu lucrări de înnoire, atât la interior, cât şi la exterior, realizate cu multă implicare din partea clericilor şi jertfelnicilor credincioşi din această comunitate gălăţeană.

La final, Părintele Arhiepiscop i-a stopit cu Agheasmă pe toţi cei prezenţi la slujbă.

***

Biserica Parohiei „Sfânta Muceniţă Filofteia“ este situată la marginea dinspre Sud-Vest a orașuluiGalaţi, pe taluzul de pământ ce se află la confluența râului Siret cu Dunărea, străjuind porțile orașului de reședință al Eparhiei Dunării de Jos.

Parohia a luat ființă la data de 1 noiembrie 1997, prin desprinderea din Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din cartierul gălăţean Micro 20.

Sfințirea locului pentru biserică a fost săvârşită de către preotul consilier eparhial EugenDrăgoi, delegatul Înatpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, la data de 5 iunie 1999, iar în ziua 7 decembrie 2009, la pomenirea Sfintei Filofteia, ocrotitoarea spirituală a bisericii, ierarhul Dunării de Jos a sfințit sfântul locaș.

Biserica este construită în formă de navă, cu o singură turlă deasupra naosului. Are o lungime de 25 m și lățimea de 10 m, fiind construită pe structură metalică cu pereți de închidere din B.C.A., cu  armare prin plase de sârmă la exterior și interior şi acoperită cu tablă galvanizată.

Catapeteasma este sculptată în lemn de tei cu motive florale sau motivul viței de vie iar icoanele sunt noi, pictate în stil bizantin.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook