Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost prăznuită astăzi, la Galaţi, de către ÎPS Arhiepiscop Casian prin  săvârşirea Sfintei Liturghii, împreuna cu un sobor de preoţi şi diaconi, în capela Palatului episcopal. La final, a fost oficiată slujba de pomenire a episcopului Partenie Clinceni, ctitorul acestei vechi reşedinţe a ierarhilor Dunării de Jos. Chiriarhul Dunării de Jos a vorbit credincioşilor prezenţi, printre care s-au aflat şi angajaţii Muzeului de Artă Vizuală, instituţie gazduită în clădirea palatului episcopal, despre importanţa praznicului de astăzi.

Palatul episcopal a marcat peisajul vieţii bisericeşti din Galaţiul ultimului secol. Această clădire dăinuieşte datorită episcopului Partenie Clinceni, arhiereul care la începutul veacului al XX-lea (8 septembrie 1901) o sfinţea dăruindu-i destinaţia de principală instituţie cultural-administrativă a Bisericii, înstrăinată însă în perioada vechiului regim. Arhiereul Partenie Clinceni este ctitorul frumosului Palat episcopal din Galaţi, ca de altfel şi al celui din Iaşi, unde a fost mitropolit al Moldovei şi Sucevei, între 1902-1908. În toată Moldova şi în Dobrogea - unde a păstorit - a ridicat peste 100 de biserici şi mănăstiri.

Clădirea găzduieşte momentan Muzeul de Artă Contemporană, dar în viitorul apropiat aici se  va organiza Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Dunării de Jos. Începând cu luna noiembrie 2008, capela Palatului episcopal din Galaţi adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale primului creştin cunoscut pe teritoriul românesc - "Innocens", datat prin monedele de la Claudiu II Goticul (268-270), aflate în mormânt. Potrivit constatărilor istoricului Ion T. Dragomir, cel care a condus lucrările de cercetare arheologică, între anii 1976-1979, pe şantierul arheologic de la Barboşi - Tirighina, "Innocens" este un ofiţer dac, în vârsta de aproximativ 30 de ani, aflat în slujba armatei romane, trecut la creştinism. În mormântul său au fost găsite mai multe obiecte: trei amfore din ceramică, o căţuie, o cruciuliţă şi o fibulă din argint pe care este scris numele "Innocens".

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook