Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi zămisliţi de pământul românesc, pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea. Manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment s-au dorit a fi o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, ÎPS Arhiepiscop Casian.

Prăznuirea Sfinţilor Cuv. Casian Şi Gherman a debutat sâmbătă, 27 februarie 2010, prin pelerinajul cu sfintele moaşte ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza Dunării. Înaltpreasfinţitul Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de numeroşi credincioşi gălăţeni, a săvârşit slujba Privegherii şi a rostit un cuvânt despre viaţa şi învăţătura duhovnicească a acestor doi sfinţi cuvioşi.

La ziua de prăznuire a acestor sfinţi străromâni, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, unde au fost aduse spre închinare racla cu cinstitele moaşte ale Cuviosului Ioan Casian şi icoana familiei Sfântului Grigorie Palama, canonizată recent, în 20 decembrie 2009, la iniţiativa şi în cadrul Mitropoliei de Veria, Kampania şi Naussa (Grecia), moment la care a luat parte şi ÎPS Casian în calitate de delegat al Patriarhiei Române.

Au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor din eparhie, ca şi pentru ierahul acesteia, ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, care îşi sărbătoreşte cu această ocazie ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat în cuvântul său de învăţătură contribuţia pe care au avut-o acesti doi mari Sfinţi Părinţi în organizarea vieţii monahale din Apus şi Răsărit, apreciind deopotrivă bogăţia şi frumuseţea scrierilor Sf. Ioan Casian, care vin din trăirea şi exercitarea virtuţilor credinţei, la şcoala marilor Părinţi din Pustiul egiptean.

La finalul slujbei s-a dat citire mesajelor transmise cu prilejul prăznuirii Sf. Cuv. Casian – ocrotitorul chiriarhului Dunării de Jos - de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi respectiv de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, care împlineşte tot venerabila vârstă de 70 de ani.

În numele slujitorilor şi credincioşilor din judeţele Galaţi şi Brăila a vorbit pcuv. Vicar administrativ, arhim. Daniil Oltean care a transmis ierarhului doriri de sănătate pace, viaţă îndelungată şi, mai ales, ajutor de la Dumnezeu şi sfântul ocrotitor pentru aceeaşi slujire, cu vrednicie şi bogate roade spirituale, a poporului de la Dunărea de Jos.

Toţi cei prezenţi au primit în dar din partea ÎPS Arhiepiscop Casian câte o reproducere a icoanei Sf. Grigorie Palama şi a familiei sale recent canonizată la Veria.

De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sfântul Casian, şi-a serbat astăzi hramul. Cu acest prilej, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele aproximativ 100 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook