Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Pomenirea Episcopului Melchisedec Ştefănescu, ctitorul Eparhiei Dunării de Jos, la 190 de ani de la naşterea sa a fost marcată şi la Galaţi, în oraşul de reşedinţă al eparhiei cu acelaşi nume, în data de vineri, 15 februarie 2013.

Programul de manifestări a debutat la Catedrala Arhiepiscopală cu săvârşirea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de pomenire a Episcopului Melchisedec, oficiată de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de slujitori din administraţia eparhială, elevi seminarişti, profesori şi credincioşi.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat celor prezenţi un scurt cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat trăsăturile luminoase ale Episcopului Melchisedec Ştefănescu, cel dintâi ierarh al Dunării de Jos (1864-1878) şi personalitate marcantă a culturii şi Bisericii Ortodoxe Române din veacul al XIX-lea.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a arătat contribuţia importantă pe care acest mare ierarh a avut-o la unitatea şi demnitatea poporului român, prin militarea sa activă pentru Unirea Principatelor şi pentru Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române: „Cinstim astăzi în Biserica de la Dunărea de Jos pe organizatorul teritoriului ei canonic, mai întâi, în continuarea slujirii Proilavilor de la Brăila, la Ismail, şi apoi, de la 1878, aici, în Municipiul Galaţi, unde mută, atât Centrul Eparhial, cât şi Seminarul Teologic.

Trei ar fi lucrurile cele mai importante ale împlinirii Episcopului Melchisedec Ştefănescu şi anume: conştiinţa propovăduirii apostolice continuată în condiţii vitrege la gurile Dunării şi apoi, desăvârşită în condiţiile Unirii de la 1859, ca reorganizator. Ptem spune că a fost un fel de «Şaguna» de dincoace de munţi, pentru zona aceasta!

În al doilea rând - reorganizarea slujirii bisericeşti pe temeiul dreptei credinţe, al misiunii pastorale şi al credinţei înrădăcinată profund în viaţa slujitorilor şi a credincioşilor.

În al treilea rând - descoperirea valorilor perene ale culturii şi istoriei naţionale pentru credinţă şi pentru dăinuirea neamului!”

Ierarhul Dunării de Jos a mai subliniat şi faptul că Episcopul Melchisedec Ştefănescu a fost un mare iubitor de cultură, exemplificând acest lucru prin câteva pasaje ale testamentului său şi prin mărturiile existente ale filantropiei sale: o fundaţie pentru tineri şi o grădiniţă.

„Cel mai important aspect ar fi să amintim astăzi chiar primul lui cuvânt rostit la Ismail, în ziua întronizării: «Să stăm cu toţii nedezlipiţi de uşa cea împărătească a Bisericii Ortodoxe Române! Să iubim din tot sufletul această Sfântă Biserică, cea care ne-a născut duhovniceşte, ne-a crescut cu învăţătura sa cea cerească şi ne-a luminat cu Sfântul Duh al adevărului. Ea este dulce şi binefăcătoare, ea nu râvneşte ale altora, toate le rabdă, toate el nădăjduieşte. Sub adumbrirea ei se adăpostesc de secole atâţia fii ai bisericilor lor, în toată pacea şi liniştea. Eu cred că naţionalitatea română şi Ortodoxia română sunt cele două părţi neînvinse pe care au stat şi va sta patria română!». Aşa să ajute Dumnezeu, din neam în neam, ca să se împlinească mereu luminosul al celui mai luminat episcop pe care l-a dat această parte de ţară: Melchisedec Ştefănescu!” a mai adăugat, în cuvântul său, ierarhul Dunării de Jos.

În continuarea aceleiaşi zile, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi a avut loc un simpozion dedicat Episcopului Melchisedec, cu participarea elevilor seminarişti, dar şi de la alte licee din Galaţi.

În Sala de conferinţe a seminarului gălăţean, participanţii s-au bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos care a evocat personalitatea ilustrului său înaintaş la Dunărea de Jos, evidenţiind implicarea în problemele Bisericii şi, mai, ales contribuţia la dezvoltarea învăţământului în această parte a ţării.

La rândul lor, elevii au pregătit şi prezentat referate privind date semnificative din biografia episcopului evocat, îmbogăţite cu texte reprezentative din opera sa, precum şi materiale media. În final, simpozionul s-a încheiat cu un dialog între ierarh şi elevi, bazat pe problemele actuale ale tinerilor, probleme care au găsit răspuns şi în scrierile ierarhului - carturar Melchisedec Ştefanescu.

Tot cu acest prilej a fost organizată o expoziţie de fotografie şi una de carte şi s-a prezentat elevilor un film despre viaţa marelui ierarh.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook