În urma evenimentelor meteorologice extreme de viscol, ninsori abundente şi temperaturi scăzute, cu binecuvântarea şi implicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a Permanenţei Centrului eparhial, a protopopiatelor şi a parohiilor s-au organizat mai multe acţiuni filantropice îndreptate către familiile izolate sau afectate de căderile masive de zăpadă, după cum urmează:
- preoţii, sprijiniţi de grupe de credincioşi au intervenit pentru a ajuta la deszăpezirea familiilor izolate, la asigurarea necesarului de lemne pentru foc, a alimentelor de primă necesitate şi, după caz, a medicamentelor;
- bisericile parohiale au fost deschise şi au oferit ceai cald credincioşilor care au venit să se închine sau să se adăpostească în sfântul locaş pentru o perioadă scurtă de timp.
Totodată, menţionăm că în astfel de situaţii s-a putut constata implicarea benefică şi evidentă a preoţilor, intuiţia şi capacitatea de mobilizare împreună cu credincioşii din această Eparhie, ajutoarele materiale, în special alimentele, neconstituind o prioritate pentru oamenii care ştiu să se gospodărească şi să prevadă astfel de situaţii.
Au existat şi cazuri extreme care au impus iniţiative prompte din partea preoţilor, a membrilor Consiliilor şi Comitetelor parohiale, precum şi a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene.
Astfel, Protoieria Galaţi în colaborare cu filiala Galaţi a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România şi Primăria Municipiului Galaţi au pregătit articole de îmbrăcăminte şi alimente pentru “Centrul de primire a persoanelor fără adăpost” din Galaţi.
În municipiul Tecuci din judeţul Galaţi, parohia „Sf. Gheorghe“ a oferit, în zilele de 29 şi 30 ianuarie ceai cald şi produse de panificaţie la 38 de persoane blocate în trafic. Parohia, împreună cu grupe de elevi voluntari de la Liceul „Spiru Haret“ a oferit ajutor profesorilor pensionari ai liceului deblocându-le intrările acoperite de zăpadă.
Preotul Laurenţiu Goga de la parohia Cavadineşti, jud. Galaţi a salvat la miezul nopţii o persoană blocată în afara localităţii, aflată în situaţie deosebit de critică.
Preotul Vasile Marian Neagu de la parohia Sihleanu, judeţul Brăila, împreună cu reprezentanţii primăriei din localitate şi o asistentă medicală s-au deplasat la o bătrână văduvă pe care au ajutat-o să ajungă la Spitalul Judeţean Brăila. De asemenea, a ajutat la deszăpezirea credincioşilor bolnavi, izolaţi în casele lor.
Preotul Cătălin Zală din parohia Gemenele, judeţul Brăila, a asigurat pentru persoanele singure şi bolnave alimente de primă necesitate şi a cooperat cu cei 38 de militari care au ajutat la deszăpezire, oferindu-le ceai cald şi alimente. Împreună cu membrii autorităţilor locale, a organizat 5 detaşamente de localnici şi militari care au deszăpezit curţile persoanelor în vârstă sau cu probleme medicale.
Preotul Lucian Popescu la parohia Berteştii de Sus, jud. Brăila, împreună cu o parte din membrii organismelor parohiale au ajutat la deszăpezirea unei persoane bolnave care a fost preluată imediat de un elicopter SMURD şi transportată la Spitalul Judeţean din Brăila.
Preotul Tudorel Ionescu de la parohia Zăvoaia a pus la dispoziţia Primăriei un generator electric şi combustibil pentru două persoane care sunt conectate la aparate de oxigenare.
Astfel de acţiuni au avut loc în majoritatea parohiilor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preoţii parohi făcând parte din comandamentele de iarnă organizate de autorităţi.
Cooperarea deosebită dintre autorităţile locale şi cele bisericeşti au fost apreciată de Prefectura Judeţului Galaţi care, printr-un comunicat remis Arhiepiscopiei Dunării de Jos arăta că „în situaţia dificilă prin care a trecut judeţul nostru în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile, am avut surpriza plăcută să constatăm că preoţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au implicat activ în acţiunile de deszăpezire şi sprijinire a persoanelor afectate. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Casian pentru ajutorul şi implicarea de care a dat dovadă în aceste situaţii extreme, pentru faptul că bisericile şi mănăstirile au fost permanent deschise. Mulţumiri şi preotului din Cavadineşti care a salvat un om plecat din sat la miezul nopţii peste dealurile înzăpezite!“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în numele clerului şi credincioşilor din localităţile afectate transmite, şi pe această cale, calde mulţumiri tuturor celor care, printr-un exemplar spirit de solidaritate, au oferit sprijinul, după putere, celor aflaţi în necaz şi suferinţă.
FacebookContact