Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada 3-4 februarie 2017, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au desfăşurat lucrările Cosiliului Eparhial şi ale Adunării Eparhiale.

Cu acest prilej a fost prezentată sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2016 la nivelul fiecărei subunităţi, din care reţinem că, în anul 2016, slujirea liturgică a reprezentat prioritatea întregii activităţi eclesiale, aceasta desfăşurându-se în 557 locaşuri de închinare (457 biserici, 64 capele în unităţi bugetare şi 10 paraclise) din cele 425 de parohii şi 14 mănăstiri ale Eparhiei.

Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea „Dunărea de Jos“ – Galaţi funcţionează cu două programe de licenţă şi unul de masterat, în cadrul cărora predau 13 cadre universitare şi studiază 151 de tineri.

La Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi sunt înscrişi 176 de elevi, îndrumaţi de 29 de cadre didactice şi 3 pedagogi. Totodată, în cadrul Seminarului funcţionează şi 5 clase de copii, pentru ciclul primar, precum şi o clasă a V-a, cu un număr total de 158 de elevi.

În ce priveşte ora de Religie în şcolile de stat, în Eparhia Dunării de Jos activează, începând cu semestrul I al anului şcolar 2016-2017, 261 de profesori: 160 în jud. Galaţi şi 101 în jud. Brăila.

Reţinem şi faptul că un număr de 388 tineri, cu rezultate deosebite la învăţătură sau din familii nevoiaşe au beneficiat de burse lunare parohiale (între 50 şi 100 lei/lună), în valoare totală de  284.400 lei.

Programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ este aplicat în 373 parohii, la care participă 5.295 copii, iar la Concursul Naţional „Biserica şi Şcoala din sufletul meu” au participat 1393 de copii din 99 de parohii.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au desfăşurat o seamă de activităţi social-filantropice, după cum urmează:

I. Prin intermediul celor 43 de aşezăminte sociale bisericeşti:

a. Aşezământul social-filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ - Galaţi cuprinde Centrul Rezidenţial în care sunt 30 de asistate cu vârste cuprinse între 12 şi 21 de ani şi Centrul multifuncţional de servicii sociale „Speranţa“, în care sunt asistaţi 60 de copii. Serviciile sociale acordate copiilor de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi, se ridică la suma de 1.518.136 lei. Centrul Eparhial a investit, pentru reabilitarea clădirii, recompartimentarea şi modernizarea spaţiilor de locuit suma de 780.985 lei;

b. La Aşezământul socio-medical „Sf. M. Mc. Pantelimon“ - Lacu Sărat, 108 vârstnici au beneficiat de servicii medicale şi fizioterapie gratuite, valoarea acestora ridicându-se la suma de 79.300 lei. Tot în anul 2016, Centrul Eparhial a sprijinit amenajarea Clinicii Medicale, cu o investiţie de 646.706 lei;

c. Cele cinci cabinete medicale parohiale au oferit în anul 2016 servicii gratuite specifice pentru 2.151 pacienţi, în valoare de 70.133 lei.

d. În cele două grădiniţe parohiale, 56 de copii au beneficiat de servicii sociale şi educaţionale gratuite;

e. Prin cele 26 de cantine parohiale au fost oferite mese zilnice în valoare totală de 767.351 lei, pentru 1.067 beneficiari.

f. Activitatea din cadrul celor cinci Centre multifuncţionale de servicii sociale pentru copii şi vârstnici din municipiul Galaţi a fost îndreptată către 216 persoane, valoarea ajutoarelor acordate fiind de 587.961 lei.

II. Prin intermediul programelor sociale, cu implicarea personalului angajat, a membrilor din structurile parohiale şi a voluntarilor au fost derulate 22 de programe eparhiale, valoarea ajutoarelor oferite fiind de 1.562.752 lei, beneficiare fiind 46.377 persoane. Demne de menţionat sunt programele desfăşurate în anul 2016 la iniţiativa şi cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, de către Centrul Eparhial, în cooperare cu toate parohiile:

1. „Ne înnoim de Sf. Paşti“1485 de copii au primit daruri constând în articole de îmbrăcăminte în valoare de 84.511 lei, din care 50.699 lei reprezintă contribuţia Centrului Eparhial, diferenţa fiind completată de către parohii.

2. Colecta pentru persoanele care au suferit de pe urma inundaţiilor din luna octombrie 2016, care au afectat mai multe localităţi din judeţul Galaţi, protoieria Covurlui, valoarea ajutoarelor acordate fiind de 406.873 lei. O contribuţie financiară importantă de 70.000 lei a fost oferită de către Patriarhia Română, 50.000 – Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, 100.000 lei – Arhiepiscopia Dunării de Jos, 10.000 lei – Episcopia Tulcii, cele opt protoierii din Eparhia contribuind cu suma de 192.716 lei. Cu ajutorul acestor sume au fost desfăşurate programe filantropice pentru cele 650 de familii afectate din care, în chip special, pentru 212 copii şi 150 de vârstnici.

Numărul total al beneficiarilor serviciilor filantropice şi de asistenţă socială este de 82.191 persoane, iar valoarea totală a activităţilor social-filantropice, desfăşurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2016, este de 6.862.593 lei.

În cadrul lucrărilor au fost aprobate propunerile pentru anul 2017, între care amintim:

– intensificarea eforturilor de construire/amenajare, în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ a Clinicii de Oncologie Pediatrică,  proiect inaugurat în 2 iunie 2014, pe baza Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni;

– continuarea programului de acordare burselor lunare parohiale;

– organizarea de simpozioane, dezbateri gen „athenaeum”, colocvii, pe temele aprobate de Sfântul Sinod pentru anul 2017: a) teologia icoanei; b) evocarea mărturisitorilor lui Hristos, din Biserica Ortodoxă, în timpul regimului comunist; c) cunoaşterea jertfelnicei slujiri a fericitului întru adormire Patriarh Justinian Marina; d) misiunea Bisericii, astăzi, prin cultură şi artă (icoană, frescă şi carte bisericească);  

– continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cazuri de familii cu mulţi copii, din cele opt protoierii, cărora să li se asigure o locuinţă decentă);

continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate“;

– susţinerea de către parohii a campaniei de donare de sânge pentru spitale;

– implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

 

 

 

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook