Ca în fiecare an, cinstirea Sf. Mucenic Haralambie cheamă la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica ce îl are ca ocrotitor spiritual.
La ceas de sărbătoare, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul acestor credincioşi, asistând la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu.
La slujbă au participat credincioşi de toate vârstele, membrii Consiliului şi Comitetului parohial dar şi familii tinere cu copiii lor. La momentul liturgic cuvenit, cei mici, dar şi cei pregătiţi pentru aceasta, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
„Ne-am rugat şi ne-am bucurat împreună, slujitori şi credincioşi, în această istorică biserică din centrul oraşului, închinată Sfântului Mucenic Haralambie, ea însăşi fiind şi un spital, în sensul că este construită ca semn al ajutorului lui Dumnezeu după o molimă grea ce s-a abătut în această zonă.
Restaurată şi consolidată, biserica Sfântului Sfinţitului Mucenic Haralambie îşi aşteaptă veşmântul pictural, nu înainte de a o înzestra şi cu un centru pentru copii şi un parc pentru credincioşi. Să ne ajute Dumnezeu ca din iubirea Mântuitorului Iisus Hristos şi din jertfa Sf. Mc. Haralambie, să obţinem mai multă pace şi unitate, din Biserică în mijlocul poporului dreptcredincios”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii trecuţi la Domnul.
În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 80 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni de pe strada Războieni s-au bucurat la masa dragostei de ospitalitatea Sfântului Haralambie. De asemenea, 20 de familii aflate în risc social au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente de primă necesitate, iar pentru credincioşii care au fost prezenţi astăzi la Sfânta Liturghie, membrii consiliului parohial au distribuit peste 300 de pachete cu hrană.
Ridicat între 1 mai şi 1 decembrie 1848, în doar şapte luni, locaşul a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, care a donat terenul.
Iniţial, aici a fost construită o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.
La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.
La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă - acum în preajma Pieţei Centrale - era situată la marginea târgului Galaţi. Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare.
În prezent, locaşul de cult este pregătit pentru pictura de la interior, iar catapeteasma a fost restaurată şi adusă la frumuseţea de odinioară.
FacebookContact