Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Anul acesta, conform îndrumărilor tipiconale, în bisericile ocrotite de Sfinţii Ioan Casian și Gherman, slujba închinată Cuvioşilor Părinţi străromâni a fost oficiată în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În ajunul sărbătorii, la ceas de „Lumină lină“, o parte din preoţimea municipiului Galaţi a pornit în tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian de la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi până la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

Aici, sfintele moaşte au fost întâmpinate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, înconjurat de un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaște care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană, se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 15 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit peste 250 de pachete cu alimente credincioșilor prezenţi la sfintele slujbe.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în celelalte biserici ale Eparhiei, înălţându-se în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Brăila, la cantina socială ce este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Casian a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

Sf. Liturghie arhierească în Catedrala Galaţilor

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  a slujit Sfânta Liturghie sub Pantocratorul Catedralei din Galaţi, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedralei.

Pentru a spori evlavia credincioşilor, au fost aduse spre închinare moaştele Sf. Cuv. Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei, cei prezenţi având posibilitatea de a cinsti după cuviință pe cel care este „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini”.

La momentul liturgic cuvenit, copiii şi cei pregătiţi duhovniceşte s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care cei mici au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină la reşedinţa arhiepiscopală.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

În prezent, se execută lucrări de pictură interioară în tehnica „fresco“.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook