Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În seara zilei de 27 februarie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc la Galați, în sala de expoziții temporare Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, vernisajul expoziției foto-documentare „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari“.

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu Muzeul Naţional Cotroceni și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul Centenarului Marii Unități Naționale.

Expoziţia facilitează accesul publicului din cele două orașe de la Dunăre și nu numai la fondul documentar al Muzeului Naţional Cotroceni. Fotografiile expuse surprind imagini ale reîntoarcerii Suveranilor Români la București, în luna decembrie a anului 1918,  în fruntea trupelor române şi aliate, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi ale oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii de la Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922.

Programul a fost deschis de corul mixt „Camerata Juventus”, format din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ap. Andrei“ şi de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi, printr-un mini-concert de cântări specifice Postului Mare şi un imn dedicat Centenarului Marii Uniri, imn ce poate deveni reprezentativ.

La vernisajul expoziției a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum și personalității ale vieții culturale gălățene și brăilene, reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, elevi seminarişti, preoți și credincioși din eparhie.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, Chiriarhului Dunării de Jos a subliniat importanţa aducerii la Galaţi a unei astfel de expoziţii, arătând că „aceasta reprezintă o pagină vie din istoria devenirii noastre în Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi deschide perspectiva unor alte manifestări culturale.

Imaginile de faţă ne arată chipuri luminoase nu numai din trecutul neamului românesc, ci şi din prezentul şi viitorul lui, dacă avem în vedere fraza rostită de Regele Mihai I al României: „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri“.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 27 februarie – 25 martie 2018.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook