Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Trifon reprezintă în fiecare an un prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea mănăstirii aflată sub ocrotirea sfântului, din judeţul Galaţi.

După oficiereaSfintei Liturghiidin ziua hramului de către un sobor de ieromonahi a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei.

În continuare, în livada din imediata vecinătate a mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat rânduiala ce se face la ţarini, la vii şi la grădini, în cadrul căreia a fost citită rugăciunea Sfântului Mucenic Trifon.

La slujbă, alături de obştea monahală, au participat muncitori din cadrul fermei anexe a mănăstirii, precum şi credincioşi din parohiile învecinate.

Înaltpreasfințitul Părinte Casian a binecuvântat cu acest prilej lucrările realizate în ultima perioadă la biserica ridicată în incinta acestei mănăstiri.

În cuvântul adresat celor prezenţi la acest eveniment, Părintele Arhiepiscop a vorbit despreviaţa Sfântului Mucenic Trifon, o viaţă de mare propovăduitor şi apărător al credinţei creştine, precum şi despre sfârşitul mucenicesc pe care acest sfânt al bisericii l-a primit.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre nevoia de a lucra cu dragoste pământul dăruit nouă de Dumnezeu pentru a obține hrana noastră de zi cu zi și a prelungi darul lui Dumnezeu în iubirea milostivă față de semenii noștri care au nevoie.

„Pentru a primi pâinea noastră cea de toate zilele Domnul ne arată în Sfintele Scripturi că omul iese de dimineață până seara să se minuneze de creația lui Dumnezeu, iar nouă românilor ne-a dat Dumnezeu un pământ extraordinar de bun. Din pământul bun, prin muncă, Dumnezeu ne dă pâinea cea de toate zilele și pâinea bună îi face buni și pe oameni atunci când ei rup pâinea și o oferă și celor care nu au.

În ziua de 1 februarie, când îl cinstim pe Sfântul Trifon, inspiratorul tuturor lucrărilor agricole care protejează pământul și culturile, există o tradiție sfântă a binecuvântării livezilor, grădinilor și viilor. Credem că oamenii care participă la această slujbă de binecuvântare a ariilor, a livezilor, a viilor și a grădinilor primesc o putere mai mare pentru a iubi mai mult lucrarea agricolă a înaintașilor și urmașilor noștri, deoarece plugăria este lucrarea unică în două direcții: a sufletului, care este grea și care prin rugăciune ne dă pacea inimii și a pământului, care vine din plugăria sufletului și ne dă pâinea cea de toate zilele din care o părticică mică o ducem și la Sfântul Altar ca să devină Trupul Domnului nostru Iisus Hristos. Din Trupul și Sângele Domnului ne împărtășim spre viața cea de veci, iar din pâinea cea de toate zile ne împărtășim pentru un trai mai bun“ a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a invitat pe toţi credincioşii prezenţi la tradiţionala agapă frăţească.

***

Mănăstirea „Sf. Mc Trifon“ de pe raza comunei Şendreni din judeţul Galaţi, se află într-o zonă care reprezintă un important punct de susţinere a operei filantropice a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin dezvoltarea unor activităţi agricole sistematice.

Aceasta a fost înfiinţată în anul 2001, pe terenul primit de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca urmare a retrocedării suprafeţelor de pământ care au aparţinut Bisericii înainte de 1948. Documentul de înfiinţare a mănăstirii consemnează că aceasta este „loc de rugăciune, de evlavie şi de duhovnicească râvnă spre mântuire“, dar şi „spaţiu al activităţii cinstite şi binevoitoare spre folosul săracilor, al nevoiaşilor, al copiilor de la Orfelinatul eparhial Sf. Vasile cel Mare, al celor care primesc hrană în cantinele eparhiei şi al tuturor celor care aşteaptă de la noi semn, sprijin şi iubire“.

Piatra de temelie a bisericii care se construieşte în cadrul acestei mănăstiri a fost aşezată de către Arhiepiscopul Dunării de Jos la data de 7 mai 2001.

În prezent noul locaş de cult este ridicat în întregime, iar în interior au fost realizate lucrările premergătoare picturii.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook