Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la Sfânta Liturghie au fost împărățiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe celor prezenți la slujbă și împreună cu mai mulți copii și cu părinții lor au mers la Reședința Arhiepiscopală pentru a le aduce încă o bucurie celor mici, prin oferirea unor daruri. Între acești copii s-au aflat și tineri cu autism, membri ai „Centrului de zi pentru copii cu autism“ din Galați.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor de la capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cunoscut de gălăţeni ca vechiul Palat Episcopal, care astăzi a fost în zi de sărbătoare cu prilejul hramului istoric.

În capela muzeului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oficiat slujbă de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

Totodată, a fost pomenit şi renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea a patru ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La eveniment, pe lângă soborul slujitor, au participat oficialităţi locale, oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din municipiul Galaţi, dar şi simpli credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre semnificaţia praznicului „Întâmpinării Domnului“, amintind totodată de ctitorii acestui Muzeu eparhial, dar şi de cele două evenimente marcante pentru această instituție, respectiv prima Sfântă Liturghiede acum 26 de ani şi sfinţirea capelei, de acum 6 ani.

În continuare, în Salonul principal al Muzeului eparhial a avut loc un recitalul de pian susţinut de 6 copii deosebit de talentați, din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

Concertul de pian a fost un dar muzical pentru participanţii la eveniment și un moment de bucurie, de înălțare sufletească și de comuniune a părinților, a copiilor și a credincioșilor iubitori de muzică.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu oferirea de daruri pentru interpreţii care au încântat auditoriul.

***

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook