Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 8 februarie 2020, la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

În continuare, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2020 a fost proclamat ca „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor“ și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români“, după care a susţinut un discurs despre satul românesc ca loc de plămădire a existenţei noastre, dar şi despre familia de astăzi, ca loc principal al creşterii şi dezvoltării armonioase, evidenţiind şi reperele educaţiei creştine şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2019 în Eparhia Dunării de Jos.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat forma consolidată a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului Administrării Bunurilor Bisericeşti.

Implicarea Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine, a reprezentat în anul 2019 suma de 7.260.064 de lei, având ca beneficiari 79.166 persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele 46 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2020, între care amintim:

  • ajutorarea familiilor cu mulţi copii, prin activităţi socio-educaţionale, prin acordarea de ajutoare/burse, îmbrăcăminte, încălţăminte etc.;
    • desfăşurarea de activităţi în cadul aşezămintelor bisericeşti, prin implicarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, a celor care sunt din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice;
    • organizarea de tabere în 17 locaţii din Eparhia Dunării de Jos pentru copii şi tineri;
    • continuarea campaniilor socio-medicale „Sănătate pentru sate“ (deplasare cu echipe de medici în localităţile rurale) şi „O picătură de sânge salvează o viaţă!“ (donare de sânge);
    • continuarea ajutorării vârstnicilor din mediul rural (ajutoare pentru spitalizare, medicamente sau întreţinere materială), în special a celor care au copiii plecaţi în străinătate sau nu au urmaşi.
    • continuarea programului de acordare a burselor lunare parohiale;
    • implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate volumul 20 din seria „Biserică. Misiune. Slujire“, volumul intitulat „Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori“ şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În încheiere a fost vizionat filmul documentar „2019 – retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos“, în care au fost ilustrate cele mai semnificative activităţi şi programe desfăşurate pe parcursul anului 2019, în cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

Cu acest prilej, au fost prezentate și oferite și celelalte două materiale audio-video dedicate anului omagial şi comemortativ 2019, realizate în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei.

La lucrările Adunării Eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi, preoții protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, preoţi cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook