În seara zilei de 27 februarie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în sala de bibliotecă „Preot Ionel Pavel“ a Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ din cadrul parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi, a avut loc lansarea volumului ”Biserica din Arhiepiscopia Dunării de Jos în perioada comunismului. Mărturii, pătimitori, mărturisitori“.
Volumul, prefaţat de chiriarhul Dunării de Jos şi apărut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 2019, îi are ca autori pe domnul profesor universitar dr. George Enache, preotul Eugen Drăgoi şi preotul Costel Dumbravă.
La evenimentul cultural de excepţie, alături de cei trei autori s-a aflat părintele Cosmin Ilie, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, părintele Lucian Petroaia, de la Facultatea de Istorie Filosofie și Teologie din Galați, oameni de cultură, foşti deţinuţi politici, profesori, preoţi şi numeroși credincioşi.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a transmis participanților la eveniment un cuvânt de de binecuvântare în care a evidenţiat importanţa descoperii şi prezentării vieţii şi faptelor luminoase ale preoţilor noştri din perioada ateo-comunistă, felicitându-i totodată pe cei implicați în buna desfășurare a acestei manifestări culturale.
Prezentarea cărţii a fost făcută în cuvinte alese de către părintele lector universitar dr. Lucian Petroaia, directorul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi de cei trei autori.
Cartea, aşa cum este descrisă chiar de autori, este o tulburătoare evocare a clericilor, monahilor şi monahiilor din cuprinsul actual al Eparhiei Dunării de Jos, care au suferit persecuţii, torturi, încarcerări, umilinţe, deportăţi şi alte asemenea prigoane din partea autorităţilor comuniste pentru că s-au încumetat să păstreze şi să apere credinţa creştin ortodoxă în plină epocă a ateismului, precum şi pentru lucrarea lor pastorală, liturgică, misionară, filantropică şi catehetică militantă între credincioşii păstoriţi.
În memoria victimelor căzute sub jugul regimului comunist, pe parcursul prezentărilor, actorul gălățean Lică Dănilă a recitat frumoase și emoționante poezii cu un conținut religios și patriotic.
Și cei din sală au avut posibilitatea de a aduce considerații, opinii și mărturii despre situații și întâmplări cunoscute și trăite de ei în perioada dinainte de 1989, unii dintre ei rememorând evenimente dureroase din trecutul lor.
Seara s-a încheiat cu oficierea unui Parastas, în sala mare a aşezământului parohial, pentru preoţii din oraşul Galaţi şi din proximitatea acestuia care au pătimit în temniţele comuniste şi care au trecut la cele veşnice.
La plecare, toți cei interesați și-au achiziționat cartea proaspăt prezentată, cu autografe din partea autorilor.
***
Aşezământul cultural-filantropic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur“ al parohiei „Înălţarea Domnului“ din Galaţi a fost construit în perioada 2007- 2017, fiind amenajat cu toate cele necesare pentru desfăşurarea mai multor activităţi din sfera misionară, cultural-educativă şi social-filantropică.
Aşezământul este prevăzut, pe lângă cantina socială, şi cu o sală mare de conferinţe, dar şi cu o bibliotecă ce cuprinde peste 4000 de volume, reviste şi publicaţii cu un bogat conţinut teologic şi nu numai.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact