Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Anul acesta, în ajunul sărbătorii, o parte din preoţimea municipiului Galaţi a pornit în tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian pe Bulevardul „Marea Unire” din Galaţi de la biserica fortificată ”Precista” până la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării. Racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casiana fost adusă din patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale, de o delegaţie a Centrului eparhial în frunte cu chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi și despre bogata moștenire culturală și spirituală pe care acești sfinți ne-au lăsat-o.

„Sfântul Ioan Casian ca și prietenul său Sfântul Gherman, reprezintă pentru primele secole creștine cea mai convingătoare și cea mai puternică mărturie a transferului Evangheliei Mântuitorului în trăirea autentică prin inimă curată, minte limpede și discernământ în viață. Pe toate acestea Sfântul Casian le-a dezvoltat ca nimeni altul, fiind primul părinte al bisericii creștine nedespărțite din perioada mileniului întâi, care a rămas teolog al Răsăritului și apostol al monahismului de inspirație răsăriteană pentru tot Apusul creștin, unind ținuturile Dunării și Dobrogei cu Țara Sfântă a Mântuitorului, cu centrul spiritual al Constantinopolului, cu Palestina și, mai ales, cu experiența părinților pustiei care ne-au adus Filocalia. Unul dintre ctitorii Filocaliei este fără îndoială și Sfântul Ioan Casian, unul dintre promotorii comunicării bune dintre Răsăritul și Apusul Europei este Sfântul Ioan Casian și unul dintre luptătorii pentru unitatea bisericii lui Hristos din Răsăritul până în Apusul Europei este Sfântul Ioan Casian.

Să ajute Sfântul Ioan Casian ca mulțimea de români care se află acum în Occident să învețe de la el iubirea de patria de acasă pe care nu a uitat-o niciodată, chiar dacă trupul său și l-a lăsat la Marsilia, duhul, inima și cultura lui le-a adus ca jertfă pe altarul bisericii și patriei lui natale“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La finalul slujbei, credincioşii din urbea gălăţeană s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte într-o deosebită atmosferă de evlavie şi de bucurie duhovnicească.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurato acţiune caritabilă îndreptată către 20 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a pregătit peste 200 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe în aceste zile de hram.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

În prezent, în bisericăse execută lucrări de pictură în tehnica „frescă“.

Pr. Rareș Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook