Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 13 februarie 2021, la Centrul eparhial al Arhiepiscopul Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru sănătatea celor aflaţi în spitale şi în suferinţa creată de noul coronavirus.

La final slujbelor din Catedrală, ierarhul Dunării de Jos a susţinut o meditaţie teologică cu privire la importanțapăstrării unei legături vii şi permanente cu românii plecaţi în alte ţări şi cu comunităţile parohiale în care aceştia reuşesc să participe la viaţa bisericii.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat legătura care există între pomenirea celor adormiţi în Biserică şi îngrijirea locurilor de veci în care trupurile celor dragi ai noştri aşteaptă învierea de apoi. Atât pomenirea lor, cât şi preocuparea pentru locurile de odihnă sunt forme concrete de manifestare a iubirii nostre faţă de semeni,filantropia fiind forma prin care îi putem ajuta pe semenii noştri atât în viaţa aceasta pământească, cât şi după trecerea lor în veşnicie.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

După apelul nominal, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2021.

Un punct deosebit de important al ședinței l-a constituit evidențierea implicării Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine, care, în anul 2020, a însumat 6.862.403 de lei, având ca beneficiari 60.309 persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele 48 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice.

De asemenea, s-a constatat că în această perioadă dificilă de pandemie, rugăciunea a fost intensificată, iar provocările inerente stărilor de urgenţă şi de alertă au găsit rezolvări inspirate şi folositoare, atât pentru sănătatea trupească, cât şi pentru cea sufletească.

Între proiectele pentru anul 2021, amintim:

  • desfăşurarea de activităţi în cadul aşezămintelor bisericeşti, prin implicarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, a celor care sunt din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice;
  • continuarea campaniilor socio-medicale „Sănătate pentru sate” (deplasare cu echipe de medici în localităţile rurale) şi „O picătură de sânge salvează o viaţă!“ (donare de sânge);
  • continuarea ajutorării vârstnicilordin mediul rural (ajutoare pentru spitalizare, medicamente sau întreţinere materială), în special a celor care au copiii plecaţi în străinătate sau nu au urmaşi.
  • continuarea programului de acordare a burselor lunare oferite elevilor de parohii, precum şi dublarea cuntumurilor acestora;
  • organizarea unor echipe de profesori voluntari în mai multe centre din cuprinsul eparhiei pentru oferirea de meditaţii gratuite elevilor din clasele terminale în perioada care a rămas până la examenele naţionale, după modelul celor oferite elevilor seminarişti gălăţeni;
  • dezvoltarea de parteneriate cu alte instituţii medicale şi nu numai, în vederea continuării iniţiativelor de susţinere a programelor socio-medicale în vreme de pandemie, sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor şi a vârstnicilor;
  • construirea capelei cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva“ în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, desemnat în această perioadă ca unitatea medicală principală pentru primirea şi tratarea persoanelor infectate cu SARS CoV-2.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate mai multe publicaţii apărute anul trecut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În încheiere, a fost prezentat ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ şi a fost vizionat filmul documentar „Retrospectiva evenimentelor Arhiepiscopiei Dunării de Jos din anul 2020“, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook