Astăzi, 9 februarie 2022, a avut loc la Galaţi două întruni duhovniceşti ale Înaltpreasfințitului Părinte Casian cu inspectorii şi profesorii de la disciplina Religie din judeţele Galaţi şi Brăila şi cu doamnele preotese din Eparhia Dunării de Jos.
Ambele întruniri s-au desfăşurat prin intermediul unui platforme de comunicare online în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial.
La prima întrunire au participat şi elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, care la ziua Culturii naţionale din acest an, au compus scrisori marelui poet naţional Mihai Eminescu, cu un conţinut emoţionat, plin de realism şi de admiraţie pentru creaţia sa literară., toate aceste mesaje fiind ulterior tipărite în cadrul unei broşuri.
În deschiderea primului eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile arătate de Dumnezeu asupra profesorilor şi elevilor din Eparhia Dunării de Jos şi a susţinut o reflecţie teologică despre rugăciune, ca hrană a sufletului, evidenţiind nevoia de rugăciune personală şi comunitară pentru o viaţă creştină trăită în iubire faţă de Dumnezu şi de semeni.
Înaltpreafinţia Sa a arătat că „rugăciunea este singura strecurătoare pentru a nu rosti cuvinte jignitoare, iar starea sufletească a profesorului, dincolo de a fi emiţător a unor precepte sau învăţături, este foarte importantă,căci aceasta are efecte asupra stării sufleteşti a copiilor“.
Ierarhul locului a vorbit celor prezenţi şi despre necesitatea implicării active în această periodă de pandemie în sprijinirea elevilor cu posibilităţi materile reduse, în parteneriat cu parohiile pe raza cărora funcţionează unităţile şcolare.
În cadrul întrunirii au fost discutate şi aspecte ce ţin de utilizarea eficientă a metodelor moderne de predare, învăţare şi evaluare diferenţiate, conform nevoilor educative ale elevului, toate însă având la bază formarea duhovnicească a profesorului prin rugăciunea personală şi participarea sa la viaţa Bisericii.
De asemenea, au fost făcute şi propuneri pentru realizarea unui echilibru între didactic şi spiritualitate la orele de religie, care să vizeze abordări diferite în pregătirea pentru examenele şcolare, atât de importante pentru creionarea unui parcurs frumos către maturitate şi apoi către viaţa de familie.
În continuare, tot în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial a avut loc o întrunire duhovnicească cu soţiile preoţilor din Eparhia Dunării de Jos.
Eevenimentul iniţiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a reunit în faţa dispozitivelor electronice de comunicare aproximativ 120 de doamne preotese din judeţele Galaţi şi Brăila.
La manifestare au participat preotese care lucrează în diverse instituţii ale statului şi care prin munca lor sunt exemple de profesionalism, jertfelnicie şi devotament.
Din cele 450 de soții de preot de la Dunărea de Jos, peste 70 dintre acestea își desfășoară activitatea în spitale ca medici și asistente medicale, aproximativ 150 sunt cadre didactice (profesoare, învățătoare și educatoare), iar 50 au profesii în domeniul economic și juridic, ceea ce arată o prezență importantă şi de nădejde în societate.
În cadrul reuniunii, doamna preoteasă Andreea Avram de la parohia Smulţi II, judeţul Galaţi, a adus mărturii cutremurătoare din experienţa grea a bolii prin care a trecut din cauza noului coronavirus, dar şi despre izbânda obţinută prin solidaritatea şi comuniunea manifestate prin rugăciunea zilnică a ierarhului şi a credincioşilor sensibilizaţi de suferinţa ei.
La finalul întâlnirii, doamnele preotese şi-au exprimat bucuria de a participa la acest eveniment de suflet.
Pr. Rareș Bucur
FacebookContact