În zilele premergătoare Praznicului Întâmpinării Domnului şi apoi al cinstirii Sfântului şi Dreptului Simeon şi al Sfintei Prorociţei Ana, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, au fost organizate mai multe manifestări în centrul cărora au fost venerabilii vârstnici din această eparhie.
Un astfel de eveniment dedicat pastoraţiei persoanelor vârstnice, care se înscrie în seria manifestărilor din anul 2023, a fost şi cel desfăşurat miercuri, 1 februarie, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.
Tema întrunirii a fost intitulată ”Tinereţea de vârsta a treia” şi a adunat la discuţii interactive şi constructive onorabilii cursanţii ai Universităţii Vârstei a Treia (U3A) împreună cu liceeni gălăţeni şi tinerii studenţi şi masteranzi din cadrul Departamentului de Teologie din Galaţi.
La eveniment a fost prezent şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, cel care a iniţiat şi binecuvântat această întrunire de suflet cu reprezentanţi a două generaţii.
Înaltpreasfinţia Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare tuturor cursanţilor învăţământului universitar şi post universitar, precum şi întregului corp didactic, apreciind implicarea acestora în programele şi activităţile bisericeşti.
Ierarhul Dunării de Jos a evidenţiat evoluţia ascendentă a singurei universităţi pentru vârstnici din România, îndemnându-i totodată pe studenţii din generaţii diferite, dar cu o tinereţe interioară asemănătoare, să implementeze şi să dezvolte proiecte comune.
Iniţiatorii şi fondatorii Universităţii Vârstei a Treia sunt prof. univ. dr. Violeta Puşcaşu şi prof. univ.dr. Florin Tudor, cadre didactice în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi.
Proiect pionier în România în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi construită după un model de origine franceză, Universitatea Vârstei a Treia are în centrul acţiunilor sale seniorii, fiind adaptată spaţiului cultural şi academic gălăţean.
Crearea unei universități pentru vârsta a treia la Galați s-a fundamentat pe trei argumente, şi anume: existența unui bazin demografic important, existența unui potențial logistic uman în cadrul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați şi perspectiva Universităţii de a exercita forța de polarizator.
Această Universitate a fost deschisă oficial la 10 octombrie 2016, iar între acţiunile iniţiate în cadrul acesteia se numără şi crearea grupului „Drumeţi de vârsta a treia“, prin care studenţii organizează diverse pelerinaje în ţară şi peste hotare.
Cursurile se desfășoară potrivit structurii anului academic, respectând vacanțele universitare, având în componenţă discipline de interes din domeniile drept, economie, nutriție şi ingineria alimentelor, ştiințe şi tehnologie, istorie şi filosofie, artă şi literature, teologie, educație pentru vârsta de argint, turism, informatică, kinetoterapie, medicină şi psihologie.
Pr. Rareş Bucur
FacebookContact