Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 3 februarie 2023, la Galaţi s-au desfăşurat lucrările Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Întrunirea a avut loc la Centrul eparhial şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Acest organism executiv care are în competenţă problemele bisericeşti administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie precede lucrările şedinţei de mâine ale Adunării Eparhiale.

În debutul lucrărilor, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate darurile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor din Eparhia Dunării de Jos şi a susţinut o meditaţie teologică despre lucrarea misionară a Bisericii în istorie şi organizarea socială a acesteia în ţara noastră.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre proclamarea anului 2023, ca ”Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice“ și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)“, evidenţiind importanţa cooperării bune cu oamenii milostivi şi iubitori de semeni în vederea ajutorării celor în nevoi şi în suferinţe, în special a persoanelor vârstnice.

După o prezentare amplă a Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, cu text adnotat şi tipărit în anul 2022, Înaltpreasfinţia Sa a făcut cunoscut celor de faţă volumul 23 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, carţile „Cetatea Sfântului Andrei“, „Bucuria tuturor celor necăjiţi“ şi „Plugărie din ţarina inimii“,  precum şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, a anunţat participaţii la şedinţă că cel mai înalt for de știință și de cultură din România, a stabilit ca Înaltpreasfinţitul Părinte Casian să fie numit Preşedinte de onoare al Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, care va funcţiona la Brăila.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2022 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

Între programele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie se numără programul „Ne   înnoim de Sf. Paşti“, prin care au fost oferite materiale de igienă şi articole vestimentare în valoare de 532.715 lei pentru 10.533 de persoane.

La început de an şcolar a fost implementat programul social „Hristos în școală“, prin care 3.667 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, în valoare de peste 279.535 lei.

Un alt program eparhial a fost cel de sprijinire a refugiaţilor ucraineni, prin care au fost acordate ajutoare materiale şi financiare în cuantum de 281.138 lei.

Acestor iniţiative de ajutorare se adaugă contribuţia consistentă a Centrului eparhial, implicarea subunităţilor bisericeşti, activităţile desfăşurate prin intermediul celor 50 de aşezăminte social-filantropice din întreaga eparhie, precum şi parteneriatele cu autorităţile locale din judeţele Galaţi şi Brăila.

În anul 2022, valoarea totală a activităților social-filantropice desfășurate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, a fost de 8.284.000  lei, numărul total al beneficiarilor fiind de 78.954  persoane.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat  programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2023, în vederea receptării şi aplicării acestora, atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi la protopopiate, parohii, mănăstiri şi şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Între propunerile pentru anul 2023 se numără:

  • sprijinirea atribuirii numelui Episcopului Melchisedec Ştefănescu la Centrul de Studii Dunărene al Academiei Române, precum şi asigurarea spaţiului în care va funcţiona acest centru cultural;
  • sporirea slujirii şi a atenţiei faţă de persoanele vârstnice, precum şi ajutorarea copiilor, bătrânilor şi altor categorii de persoane defavorizate, în special în parohiile de la sate afectate de sărăcie şi diminuarea drastică a populaţiei;
  • cooperarea mai pronunţată cu reprezentanţii Universităţii Vârstei a Treia din Galaţi pentru un dialog intergeneraţional;
  • amenajarea în cadrul Mănăstirii „Sf. Trifon“ din judeţul Galaţi a unui Muzeul de tip Casa Gospodarului din Câmpia Dunării;
  • demararea în scurt timp a construcţiei noii Capele destinate asistenţei religioase a persoanelor private temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Galaţi;
  • susţinerea în continuare a Campaniei umanitare ,,Donează sânge! Salvează o viață!“;
  • promovarea voluntariatului, prin identificarea şi atragerea tinerilor studenţi sau elevi care să se implice în programele parohiale;

Pr. Rareş Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook