Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la acest locaş de cult şi a săvârşit Parastasul cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu al Dunării de Jos.

Din soborul slujitor au făcut parte clericii Catedralei arhiepiscopale, precum şi arhidiaconul prof. univ. dr. Ioan Caraza.

Pentru a spori evlavia şi bucuria credincioşilor prezenţi la slujbă, au fost aduse spre închinare moaştele Sf. Cuv. Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale, toţi cei prezenţi având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini“.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice din această duminică, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post, iar starea de postire trebuie să fie o stare de bucurie. Prin rugăciune, post și pocăință ne pregătim aşa cum se cuvine pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

Întrucât de mâine începe Postul Mare, la finalul Sfintei Liturghii, arhipăstorul Dunării de Jos a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit pictura diaconiconului şi a binecuvântat celelalte lucrări ample realizate în ultima perioadă la Catedrala arhiepiscopală.

Momentul solemn de astăzi a fost încununat cu săvârşirea Parastasului pentru Episcopul Nifon Niculescu, înaintaşul în scaunul Dunării de Jos, din urmă cu un veac, al Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Ierarhul locului a mulţumit tuturor celor prezenţi în această zi de sărbătoare eparhială, în care s-a arătat recunoştinţa, dragostea şi respectul pentru vrednicii înaintaşi.

La final, membrii Ansambului folcloric ”Zestrea” din localitatea Barcea, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au interpretat câteva picesne şi cântece populare vechi.

În timpul Episcopului Nifon Niculescu (1909-1921), la data de 6 august 1917, a fost săvârşită slujba de sfinţire a Catedralei arhiepiscopale din Galaţi, sub domnia M.S. Regelui Ferdinand I al României şi pe vremea marelui Război european.

Lucrările la construcţia catedralei s-au desfăşurat din anul 1906 până în anul 1917. Sarcina de ridicare a măreţei biserici a fost preluată de noul episcop al Dunării de Jos, Nifon Niculescu (1909-1921), după trecerea înaintaşului său, episcopul Pimen, în scaunul de mitropolit al Moldovei.

Episcopul Nifon s-a străduit să finalizeze lucrările şi să doteze catedrala cu cele necesare slujirii. Mai mult, îl angajează pe pictorul Costin Petrescu, care îmbracă pereţii interiori ai bisericii cu o pictură în ulei, în stil realist.

La 6 august 1917, în toiul luptelor de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial, Preasfinţitul Părinte Nifon Niculescu a sfinţit această măreaţă cate­drală a Eparhiei Dunării de Jos.

În semn de profundă recunoştinţă şi ca un act de dreptate, în anul 2021, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la iniţiativa Înalpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, osemintele Episcopului Nifon Niculescu, au fost exhumate din cripta familiei sale de la cimitirul bucureştean „Şerban Vodă“ – Bellu pentru a fie aşezate aşa cum se cuvine, la data de 26 septembrie 2021, în spaţiul special amenajat din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Pr. Rareș Bucur

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook