Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 1 februarie 2025, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae” din Galaţi, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi Parastasul pentru toţi membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos trecuţi la cele veşnice.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

După apelul nominal şi analiza în cadrul comisiilor de lucru permanente, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti pentru anul 2024 şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2025.

În continuare, în cadrul lucrărilor, ierarhul locului a vorbit celor prezenţi despre activitatea desfăşurată în Eparhia Dunării de Jos ca parte integrantă în lucrarea misionară a Bisericii, împlinită cu jerfelnicie, pricepere, disponibilitate şi luciditate.

Ierarhul locului a arătat că noile provocări care au apărut în viaţa comunitară din Eparhia Dunării de Jos, în urma catastrofalelor inundaţii din noaptea de 13 spre 14 septembrie, au putut fi depăşite cu echilibru, mare disponibilitate şi dărnicie.

La îndemul părintesc al Preafericitului Părinte Patriah Daniel, rugăciunea pentru cei aflaţi în grea cumpănă a fost intensificată, iar ajutorul material concret a venit chiar la începutul dezastrului prin aprobarea de către Preafericirea Sa, în regim de urgenţă, a unui ajutor din Fondul Filantropia al Patriarhiei Române, ajutorarea continuând până la finalul anului.

Un alt punct deosebit de important al ședinţei l-a constituit evidențierea implicării Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine.

Între programele social-filantropice şi misionare desfăşurate în eparhie se numără şi programul „Ne înnoim de Sf. Paşti“, prin care 2300 de copii şi peste 4300 de persoane vârstnice au beneficiat de sprijin spiritual şi material în perioada prepascală.

La început de an şcolar a fost implementat programul social ”Hristos în școală”, prin care 3500 de copii care provin din familii numeroase, cu mai mult de patru copii, au primit ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare, în valoare de peste 329.806 lei.

Pe parcursul vacanţei şcolare de vară, în Eparhia Dunării de Jos s-a desfăşurat programul de tabere pentru elevi intitulat „Vacanţa din pridvorul bisericii“ prin care peste 2000 de copii au avut posibilitatea de a se bucura în vacanța de vară, de a socializa cu alți copii, de a se juca, de a se exprima liber și de a împărtășii celorlalți din abilitățile și darurile cultivate.

În cele 24 de localităţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos, afectate de inundaţii, au fost oferite ajutoare spirituale şi materiale prin cele 10 proiecte eparhiale inițiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a căror valoare se ridică la suma de 5.839.169 lei.

În urma apelului la solidaritate transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, eparhiile din țară şi străinătate au trimis în zonele sinistrate ajutoare în bani și ajutoare materiale de primă necesitate constând în hrană și alimente neperisabile, produse igienico-sanitare, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, articole de cazarmament, pături, lenjerii de pat, perne, rechizite pentru copii, detergenți și materiale de curățenie, roabe, lopeți, mături, mopuri, materiale de construcții și alte produse necesare în valoare de 7.396.192 lei.

Ajutoarele materiale oferite în zonele sinistrate direct de eparhiile, protoieriile și asociațiile bisericești au ajutat persoanele sinistrate începand din primele zile după retragerea apelor, ajutorul material oferit a fost de 1.482.756 lei .

Totodată, Arhiepiscopia Dunării de Jos a spijinit financiar credincioşii sinistraţi în urma inundațiilor din Spania cu suma de 25.000 euro.

Valoare ajutoarelor oferite persoanelor sinistrate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2024 a fost de 14.968.117 lei, pentru 9.735 beneficiari.

Valoarea totală a tuturor activităților social-filantropice desfășurate de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2024, este de 29.270.521 lei, numărul total al beneficiarilor fiind de 77.405 persoane.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate cele două părţi care alcătuiesc volumul 25 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, broşurile ”Viaţa bisericească în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în anul 2024” şi ”Tainica regăsire lăuntrică în biserică”.

În partea finală, toţi cei prezenţi au vizionat reportajul realizat de Trinitas TV în mijlocul sinistraţilor în luna septembrie anul trecut şi filmul documentar ce cuprinde retrospectiva activităţilor bisericeşti desfăşurate în Arhiepiscoşia Dunării de Jos în anul 2024, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

La evenimentul eparhial de bilanţ, dar şi de persepectivă, au participat ca invitaţi preoţii protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor din eparhie, profesori, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Pr. Rareş Bucur

Centenarul Patriarhiei Române

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook