La împlinirea 159 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, la Galaţi s-a desfăşurat un amplu program de manifestări cultural-spirituale. Astfel, în prima parte a zilei au fost depuse coroane de flori şi au fost rostite scurte alocuţiuni la statuia poetului din Parcul central “Mihai Eminescu”, prima statuie.
Momentul central al acestei aniversări s-a desfăşurat la Sala “Mihai Eminescu” din cadrul Bibliotecii Judeţene “V.A. Urechia”. În deschiderea manifestărilor, Preasfinţitul Episcop Casian a rostit un cuvânt despre mărturiile tinerilor elevi şi studenţi despre forţa spirituală care reiaese din bogăţia inestimabilă a poeziei eminesciene. Preasfinţia Sa a îndemnat la cunoaşterea mai profundă a operei marelui poet, care este de o mare actualitate, afirmând că în fiecare şcoală şi casă trebuie să fie nelipsite Sfânta Scriptură în calitatea noastră de creştini şi, ca români, opera lui Mihai Eminescu.
Cu aceeaşi ocazie, au fost vernisate expoziţia de manuscrise “Mihai Eminescu în memoria gălăţenilor” şi cea de ilustraţii la poemul “Luceafărul”, realizate de artistul gălăţean Mişu Teişanu. Publicul prezent a asistat şi la un moment poetic “Eminescu redivivus” susţinut de actorii George Motoi, Vlad Vasiliu şi Mihaela Leca.
Evenimentul s-a încheiat printr-un montaj literar-artistic “Povestea codrului” realizat de elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Corod. Aceştia au fost invitaţi apoi la centrul Eparhial, unde, în urma întrunirii cu ierarhul locului şi reprezentanţii Biroului Eparhial de Catehizare a Tineretului, s-a decis constituirea în localitatea Corod – cu cel mai mare număr de părinţi plecaţi în străinătate – a Centrului regional al proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, pentru zona de nord (Tecuci) a judeţului Galaţi.
FacebookContact