Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Pe 17 ianuarie Biserica Ortodoxă Româna îl sărbătoreşte pe Cuviosul Antonie cel Mare, socotit a fi întemeietorul vieţii monahale, şi probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vieţii călugăreşti.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, creştinii Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” din Galați, cartierul Micro 21, şi-au sărbătorit ocrotitorul. În mijlocul lor a fost prezent şi chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârşit Sfânta Liturghie începând cu ora 9.30 fiind înconjurat cu un sobor de preoți şi diaconi, în biserica cea mică a comunității. În parohie se află acum în construcție o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoie pastorale și liturgice ale enoriașilor. Noul locaș, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperișului, urmând să fie așezate bolta și turlele.

După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, Ierarhul Dunării de Jos a împărtăşit un grup de copii de la Școala Nr.3 "Ion Luca Caragiale" din Galați, care se află chiar pe teritoriul canonic al parohiei. Acești copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde după programul școlar își fac temele, se joacă, participă la diferite activități și primesc masa de prânz.

A urmat apoi un cuvânt de învăţătura al Înaltpreasfinției Sale care a făcut o analogie între tânărul Antonie, copilul orfan, care la 20 de ani l-a urmat pe Hristos, şi programele care se desfășoară cu tinerii şi copiii în acesta parohie. Chiriarhul locului le-a istorisit micuților, care-l ascultau cu atenție, cum Sfântul Antonie, neînfricându-se de nimic, a vorbit până și cu diavolul, care venise la el să-l ispitească. Apoi le-a prezentat albumul “Ajută-ți aproapele” editat de Arhiepiscopia Dunării de Jos în care sunt ilustrate în fotografii toate centrele sociale din eparhie. Cei mici s-au bucurat recunoscându-se în imaginile culese din centrul lor de zi, participând la activitățile extraşcolare.

Şi pentru ca astăzi Biserica își amintește şi de credincioşii care poartă numele acestui mare sfânt, IPS Părinte Casian a săvârşit un parastas pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, trecut la Domnul în anul 2005, teolog de seamă al Bisericii noastre. Ierarhul Dunării de Jos și-a exprimat dorința ca învățăturile și scrierile Mitropolitului Antonie să lumineze cât mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat și mințile celor din trecut.

După tradiția parohială preoții slujitori împreună cu enoriașii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte și colivă pentru credincioșii prezenți . De data aceasta copiii au fost cei care au împărțit aceste pachete, totul desfășurându-se într-o deosebită atmosferă de evlavie creștină.

La ora amiezii, micii credincioși au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviți chiar de Înaltpreasfințitul Părinte Casian și ceilalți preoți și diaconi slujitori.

Lucrările Centrul de zi pentru copii „Sfântul Antonie cel Mare” din Galaţi au început în anul 2005 având finanţarea parohiei, la care s-a adăugat o finanţare din partea Ministerului Muncii, Solidarităţii şi Egalităţii şanselor, prin Direcţia de Muncă Galaţi. Acest aşezământ este destinat copiilor defavorizaţi din cadrul parohiei. Centrul a fost binecuvântat şi inaugurat de chiriarhul Dunării de Jos la data de 17 ianuarie 2009, în ziua hramului.

Programul de lucru se desfăşoară cu grupe de câte 20 de copii: o grupă dimineaţa, din care fac parte cei care merg la şcoală după amiază. Începând cu ora 9.00 ei sunt ajutaţi să facă teme la matematică şi limba română, dar şi la celelalte materii şcolare, iar la orele 11.30 servesc o masă caldă gratuită; din a doua grupă fac parte copii care merg la şcoală dimineaţă. Programul acestora debutează cu o masă caldă gratuită la orele 13.00, după ce se întorc de la şcoală, urmând ca până la orele 16.00 să facă temele, ajutaţi de un instructor de educaţie.

La Centru de zi, coordonat de pc. pr. inspector Cătălin Sava, sunt angajate patru persoane, iar în procesul pedagogic educativ sunt implicaţi 10 profesori voluntari.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook