Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Dunărea de Jos, bucuria prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasilie cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur, la Dunărea de Jos a fost încununată de programe liturgice, misionar-culturale şi social-filantropice  cu ample rezonanţe în poporul dreptcredincios. Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop dr. Casian, Sfânta Arhiepiscopie a Dunării de Jos a coordonat mai multe activităţi, motivate de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii învăţământului teologic (şi ai Seminarului Teologic din Galaţi, în particular), ai bisericii istorice din Galaţi care îşi trăieşte viaţa în Hristos sub  aceeaşi ocrotire cerească, şi ai studenţilor gălăţeni, care se regăsesc, la  rugăciune, sub omoforul aceloraşi „mari dascăli ai lumii şi ierarhi“.

În acest context spiritual, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au derulat mai multe programe,după cum urmează:

Sâmbătă, 27 ianuarie, membri ai Consiliului şi Comitetului parohial de la biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, împreună cu membri ai S.N.F.O.R. - Galaţi au organizat o acţiune de donare de alimente şi elemente de vestimentaţie pentru 80 de  refugiaţi, din şase ţări, aflaţi în Centrul de refugiaţi din Galaţi. Este o activitate care depăşeşte graniţele stricte ale  religiei şi confesiunii şi care arată, în primul rând, omenia de care sunt capabili creştinii.

În seara zilei de 28 ianuarie, profesori universitari şi alţi intelectuali din diverse parohii,sub coordonarea ppcc parohi au organizat o activitate duhovnicească şi misionară, în capela studenţească din căminul H al campusului universitar gălăţean. La seara de rugăciune au participat peste 60 de studenţi, care au trecut, prin inima lor, acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi şi rugăciunile de cerere de ajutor şi luminare a minţii pentru examenele în care se află. La ceasul tainic de rugăciune a participat şi chiriarhul Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun, care a dat tinerilor cuvânt de folos şi de întărire duhovnicească şi a împărţit tuturor daruri din partea marilor „profesori“ de duhovnicie şi viaţă, Vasilie, Grigorie şi Ioan. Citirea acatistului, citările din opera Sfinţilor Trei Ierarhi şi, mai cu seamă, aplicarea lor la viaţa de astăzi a tinerilor şi la cerinţele şi la carenţele sistemului de învăţământ de astăzi au creat o reală imagine asupra necesităţii revenirii la normalitate: primirea de informaţie formativă şi formarea ca oameni de calitate, pentru viitoarele generaţii, prin parteneriatul providenţial dintre Biserică şi Şcoală.

În ziua de 29 ianuarie, la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galaţi, peste 200 de elevi şi profesorii lor de limbă română, de filozofie, de fizică, de matematică şi de religie au meditat pe tema „Eminescu absolutul“ şi pe relaţia operei eminesciene  cu gândirea marilor dascăli ai lumii şi ierarhi. În acelaşi timp, în baza unui vechi şi fructuos parteneriat, la ceas de priveghere, la Şcoala Nr. 28 din Galaţi s-a desfăşurat o adevărată „vecernie” didactică: sub îndrumarea dnei directoare, prof. Camelia Bucşă, cu implicarea profesoarelor de Religie Mihaela Picoş şi Mihaela Gurzu, elevii au susţinut un excepţional program de recitări şi  citiri din opera Sfinţilor Trei Ierarhi, cu participarea  unui larg auditoriu, de elevi, părinţi, bunici şi credincioşi, dornici să „soarbă“ din „fântâna“ cea adâncă a înţelepciunii ierarhilor pomeniţi şi cinstiţi.

Întru deschiderea praznicului Trisfetitelor, Chiriarhul Dunării de Jos a participat, la Privegherea Mare, în capela Seminarului Teologic Sfântul Andrei”, seară de rugăciune la care s-au nevoit ÎPS Sa, cu părinţii profesori şi tinerii împreună-rugători. Rugăciunea  s-a prelungit a doua zi, la însuşi praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, când Chiriarhul Dunării de Jos a slujit Sfânta Liturghie la biserica gălăţeană aflată în plină prăznuire. Programul de hram s-a concluzionat prin alte multiple activităţi dedicate Mai-Marilor dascăli ai lumii şi ierarhi. După Sfânta Slujbă, elevii de la Şcoala Nr. 28 din Galaţi, aflată şi ea sub ocrotirea Sfinţilor Ierarhi şi copiii de la Parohia Titcov – Insula Mare a Brăilei (înfrăţită cu parohia gălăţeană în prăznuire) au primit premii de la Întâistătătorul Dunării de Jos, ca urmare a participării la mai multe  programe misionar - educaţionale comune. Imediat după epuizarea programelor parohiale, s-au oferit daruri la peste 700 de credincioşi participanţi la slujbă.

În aceeaşi zi, la rang de cinste  au stat programele  de cinstire a Sfinţilor Trei Ierarhi la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, aflat sub acelaşi patronaj ceresc. Sub coordonarea dlui director, prof. dr. Vasile Ciuchină – directorul Colegiului, sub îndrumarea profesorilor lor de Religie, diac. Daniel Bejan şi Iuliana Aron, prin prezenţa motivantă şi inspiratoare a Înaltpreasfinţitului Casian, cei mai titraţi elevi gălăţeni la nivel naţional şi internaţional au susţinut un program de excepţie  privind cinstirea celor Trei Mari Dascăli ai lumii şi Ierarhi, de către ei, tinerii supradotaţi de astăzi şi bunii noştri credincioşi de mâine. Concluzia acestei întâlniri, „la nivel înalt”, duhovnicesc, este aceasta: adevărata cultură şi aplicarea ştiinţei, în fapt se realizează numai prin jertfa, deopotrivă, a dascălilor şi a ucenicilor lor, după modelul Sfinţilor Trei Ierarhi.

Nici copiii din Insula Mare a Brăilei nu au fost uitaţi. Au participat la Sfânta Liturghie, la biserica lor înfrăţită din Galaţi, împreună cu preotul lor, George Postolache, s-au împărtăşit şi au primit daruri de la gazde, prin mâna Întâistătătorului eparhiei, cu făgăduinţa aprofundării, încă, a legăturilor dintre cele două parohii. Ei sunt o mare nădejde a neamului: copii plini de virtuţi şi de potenţe, căliţi la „şcoala răbdării şi a aşteptării“ şanselor, care, în  mod sigur, prin rânduiala Domnului şi prin implicarea multor binevoitori, se vor concretiza şi împlini.

Ziua hramului a însemnat deci participarea, cu însufleţire, la Sfânta Liturghie şi bucuria, comună, a tuturor: chiriarh, preoţi slujitori,  copii, tineri, credincioşi, în simfonia liturgică şi duhovnicească de care ne grăiesc nouă Sfinţii Trei Ierarhi.  Zeci de bătrâni, aflaţi în evidenţele parohiilor au primit hrană caldă şi pachete de alimente. Sute de creştini au fost miluiţi, după putere, după pilda Trei Ierarhilor. Tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci, mari şi mici au primit binecuvântare, dar şi bucurie, de la Sfinţii Trei Ierarhi.

Pentru multele binefaceri şi lucrări pe care le săvârşesc prin noi, nevrednicii lor urmaşi, acestor trei „mari luminători ai lumii şi propovăduitori, învăţători şi îndreptători“, mulţumindu-le pentru toate câte ne-au dat nouă, le cântăm: „Bucură-te, treime de arhierei, mult lăudată!“.

Pr. Lucian Petroaia

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook