Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 20 ianuarie a.c., se împlinesc 650 de ani de atestate documentară a municipiului Brăila, orașul cu una dintre cele mai timpurii atestări documentare.

Între manifestările prilejuite de aniversarea orașului se numără și evenimentul cultural organizat și găzduit de Muzeului Brăilei „Carol I“.

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române şi directorul Muzeului Brăilei „Carol I“ a avut ca invitaţi de onoare pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos, Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, dr. Georgeta Filitti, istoric, drd. Anca Beatrice Todireanu, președintele Asociației „România Culturală” București, numeroşi oameni de cultură şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din municipiu.

Primirea invitaților la eveniment s-a realizat pe ritmurile muzicii interpretate de Orchestra de camera a Filarmonicii George Cavadia“ din Brăila.

Întâlnirea a debutat cu vernisajul expozițiilor „România - Centenarul Marii Uniri. Brăila, 650 de ani de atestare documentară“ şi „Regina Maria - Regina soldat“, în cadrul cărora participanții au putut admira cele mai reprezentative însemne regale, piese și obiecte vestimentare de o inestimabilă valoare istorică și estetică - mantia Regelui Ferdinand I al României, mantia Reginei Maria a României, coroana de oțel purtată de Regele Ferdinand I la ceremonia de încoronare de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922, sceptrul unității naționale - toate piese autentice și considerate adevărate simboluri naționale, precum și colecția de fotografii ce o înfățișează pe Regina Maria în diferite momente unice din istoria țării, un simbol al altruismului, răbdării, sacrificiului și dragostei față de neam.

În continuare, Înatpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru buna organizare a acestei manifestări culturale în anul 2018, proclamat de Sfântul Sinod drept „An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română“.

În cadrul întâlnirii au avut loc: lansare medaliilor „România - Centenarul Marii Uniri / 1918-2018“ şi „Brăila 650 / 1368 - 2018“, lansarea publicației anuale „Brăila 650“ şi lansarea buletinului științific al Muzeului Brăilei „Carol I“ - „Istros XXIII“.
În încheiere, elevii Liceului de Arte „Hariclea Darclée“ Brăila au susținut un program artistic ce a cuprins recitări de poezii și cântece din repertoriul clasic și modern.

Într-un document din 20 ianuarie 1368 emis de Vladislav, Voievodul Țării Românești și ban de Severin (Vlaicu Vodă) se stabilește negustorilor brașoveni vămile pe care le vor plăti în țară, excepție făcând Drumul Brăilei. Documentul original este scris pe pergament (1838,5) și are pecete atârnată din ceară albă, adică este întărit cu „puterea peceții noastre celei mari“, cum scrie voievodul în scrisoare.

***

Și la Galați a avut loc astăzi, un eveniment important și anume, inaugurarea Monumentului Apărătorii Oraşului Galaţi, 7/20 - 9/22 Ianuarie 1918, dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Manifestarea de la Galați, a cuprins, dezvelirea monumentului, o slujbă de pomenire, alocuţiuni privind însemnătatea evenimentelor din 1918, o demonstraţie de reconstituire istorico-militară şi o paradă militară.

La final, au fost executate trei salve de infanterie în memoria tuturor militarilor români din Primul Război Mondial.

În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook