Manifestările pastoral-misionare prilejuite de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi la Galaţi au debutat încă din ajun, la Capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“, unde a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa profesorilor şi a elevilor seminarului gălăţean.
Comuniunea vie din locaşul de cult şi bucuria cu care elevii au participat la slujbă şi au interpretat cântările bisericeşti, a creat o atmosferă duhovnicească de rugăciune, un profund dialog între om şi Dumnezeu.
A doua zi, ierarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul gălăţean Mazepa II, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa câtorva sute de credincioşi.
La slujbă au participat şi elevi de la Colegiile Naţionale „Vasile Alecsandri“, „Mihail Kogălniceanu“, „Al. I. Cuza“ şi Şcoala nr. 26 din Galaţi, precum şi copiii de la Ansamblul „Mlădiţe dunărene” şi câştigătorii concursului de şah „Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei“.
Aceştia, împreună cu tinerii şi copiii participanţi la programele educaţionale parohiale au susţinut un bogat program dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi.
Voluntari de la Asociaţiile „Tinerii şi Viitorul“ din Galaţi şi „Tradiţia Militară“ din Bucureşti au completat programul cultural-artistic cu prezentări de costume şi însemne din Primul Război Mondial.
După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltpreasfinţitul Casian a binecuvântat şi a oferit unui număr de 10 elevi şi studenţi, cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri, premii în bani şi cărţi ziditoare de suflet.
La final, tinerii şi credincioşii prezenţi la acest hram au depus coroane şi jerbe de flori la Monumentul eroilor decedaţi în Primul Război Mondial, aflat chiar în curtea bisericii gălăţene.
Parohia gălăţeană a încheiat sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi cu o seară duhovnicească la capela studenţească din Căminul H a Campusului Universitar din Galaţi. Tema întâlnirii a fost „Educaţia între tradiţie şi modernism“.
Toate programele educaţionale şi social-filantropice au beneficiat de sprijinul nemijlocit şi implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial.
***
Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.
În perioada premergătoare hramului, 20-29 ianuarie 2018, cu binecuvântarea ierarhului locului, parohia a organizat în cadrul Centrului de tineret al parohiei, Ateliere de „mâini îndemânatice“ cu copiii de la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“, unde tinerii au confecţionat felicitări pentru 1 şi 8 martie, în tehnicile „origami“ şi „quiling“.
În data de 21 ianuarie 2017, tinerii voluntari (liceeni şi studenţi) au fost implicaţi în realizarea Proiectului educaţional - social „Frânturi de zâmbet”, cu care parohia participă la Concursul Naţional Cultural Artistic „Unirea – libertate şi unitate”.
Cea de-a XIV-a ediţie a Concursului de şah, intitulat „Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei“ s-a desfăşurat sâmbătă, 27 ianuarie 2017.
Evenimentul, rod al unei excepţionale cooperări dintre parohie şi Clubul de Şah „Genius“ din Galaţi, a reunit la Centru de Tineret al parohiei, peste 20 de concurenţi de la diferite şcoli de şah şi nu numai, pe două categorii de vârstă.
În aceeaşi perioadă s-a desfăşurat şi proiectul social-filantropic „Cinsteşte pe bătrân!“, derulat de Centrul de Tineret al parohiei, în cadrul căruia peste 50 de tineri voluntari de la diferite colegii gălăţene, dar şi studenţi ai unor facultăţi din municipiu, au vizitat acasă 25 de familii de bătrâni din parohie.
Tineri studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, împreună cu cadre medicale voluntare au oferit consultaţii gratuite, medicamente, mici analize şi investigaţii ad-hoc (glicemie, tensiune, puls, ascultare cardiacă şi pulmonară), sfaturi medicale şi pachete cu alimente.
Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această „mahala“ este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.
FacebookContact