La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din municipiu.
După cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.
Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe un podium special amenajat a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.
După ea s-au aruncat 7 tineri, anul acesta fiind recuperată pentru prima dată de către Dimitrie Luca Buricea în vârstă de 19 de ani, absolvent al Liceului cu Program Sportiv din Brăila.
În plan comunitar, Praznicul Botezului Domnului şi deosebitele manifestări sprituale din jurul acestuia reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioşii Arhiepiscopiei din cele două mari centre municipale, Galaţi şi Brăila. De aceea, s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în oraşul de reşedinţă, Galaţi, la biserica medievală Precista, unde să fie întâmpinat de un sobor de preoţi şi o mare mulţime de credincioşi.
În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi prin care, odată cu sfințirea cea mare a apei ni se oferă și posibilitatea sfințirii sufletelor și trupurilor noastre.
„Prin Harul întru tot Sfântului și de viață Făcătorului Duh, firea apei s-a sfințit și a devenit Agheasma Mare pe care o luăm spre sănătatea sufletelor și a trupurilor, spre tot folosul nostru, spre înnoirea firii, întărirea în credință, în nădejde și în dragoste, căci, mai presus de toate, noi astăzi trăim la timpul prezent Botezul Domnului, dar și botezul nostru.
Pentru noi toți, ziua de astăzi este o zi de mare sărbătoare și de purificare, o zi în care primim binecuvântare și Harul lui Dumnezeu, pentru ca toate sufletele, mințile și inimile noastre să se rezidească în frumusețe, iar firea noastră să se rezidească mai ales în demnitate, în iubire, în credință și în fidelitate față de Dumnezeu, de neam, de țară și de aproapele nostru“, a spus ierarhul.
După slujba Aghesmei Mari, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care 16 tineri au sărit să o prindă.
Anul acesta, crucea a fost scoasă din apele reci ale fluviului, de către tânărul Ioan Pârlog, în vârstă de 26 de ani, fiind pentru prima dată când reușește acest lucru.
Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i șioferindu-le daruri în bani.
La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni.
FacebookContact