Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Matei care prezintă începutul propovăduirii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care cheamă la pocăinţă atât poporul evreu, cât și pe cele păgâne. Propovăduirea Evangheliei Sale începe cu cuvintele „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!“

„Această Duminică ne arată tuturor ce lucrare sfântă a început Mântuitorul Iisus Hristos după ce a fost botezat în râul Iordan de către Ioan. Lucrarea săvârșită de Hristos Domnul este o continuare a lucrării Sfântului Ioan Botezătorul”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Părintele Arhiepiscop a mai arătat că din lumina lui Hristos noi ne luminăm, părăsind întunericul și urmând credința care ne duce la săvârșirea faptelor bune.

„Din lumina lui Dumnezeu se aprinde lumina credinței și a faptelor noastre. Faptele cele bune sunt născute din lumina lui Hristos, a adevărului și a credinței.

Botezul este luminarea noastră, întrucât el ne izbăvește de păcate. În afara lui Hristos și a învățăturii Sale luminoase este întuneric în gândire, în minte și în făptuire. Dar iată că, prin Hristos lumea a fost scoasă din întuneric la lumină, așa cum spune și Sfântul Proroc Isaia, cu opt sute de ani înainte, că «poporul care stătea întru întuneric a văzut lumină mare». Prin sintagma «lumină mare» înțelegându-se tocmai viața, învățătura și prezența Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Vorbind despre pocăința la care sunt chemați toți oamenii,  Înaltpreasfinția Sa a explicat că aceasta este o întoarcere către Dumnezeu și ieșire din întunericul neștiinței.

„Pocăința este calea luminoasă de întoarcere de la întunericul neștiinței de Dumnezeu la lumina cunoașterii lui Dumnezeu, iar lumina cunoașterii lui Dumnezeu este viață luminoasă în toate dimensiunile ei. Pocăința înseamnă o schimbare a direcției vieții noastre spre lumina lui Dumnezeu, prin învățătura luminoasă a Evangheliei și prin transferul acestei învățături în fapte luminoase“, a precizat arhipăstorul.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat și stropit cu Aghiasmă Mare pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook