Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Şi în acest an Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi a organizat un eveniment cultural menit să omagieze personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu.

Manifestarea de astăzi s-a desfăşurat în contextul Zilei Culturii Naţionale, când numeroase instituţii de cultură şi de învăţământ din România au organizat mai multe evenimente dedicate împlinirii a 169 de ani de la naşterea „Luceafărului“ poeziei româneşti.

La Galaţi, programul desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a debutat în capela seminarului, unde elevii şi cadrele didactice au participat la slujba de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Tinerii seminarişti de la clasele primare, au prezentat un program cultural-educaţional dedicat marelui poet român, în care au intonat cântece şi au recitat poezii eminesciene cu referire la Dumnezeu, rugăciune, copilărie şi frumuseţile naturii.

Evenimentul a continuat în Sala de Conferinţe a Seminarului gălăţean, unde domnul prof. conf. George Lateş de la Universitatea „Danubius“ din Galaţi a ţinut un cuvânt de omagiere a poetului naţional Mihai Eminescu.

De asemenea, mai mulţi tineri seminarişti au recitat cele mai cunoscute poezii ale „poetului nepereche“, după care au fost lansate dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti.

La final,  toţi cei prezenţi au avut privilegiul de a asculta, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.

Tot astăzi, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi s-a desfăşurat spectacolul omagial dedicat Zilei Culturii Naţionale - „Eminescu, ziditorul limbii române“, organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ Galaţi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Galaţi, Consiliul Local şi Primăria Galaţi, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi şi a Centrului Cultural „Dunărea de Jos“.

La eveniment au participat oficialităţi locale, oameni de cultură, artişti, scriitori gălăţeni, profesori şi elevi de la şcolile gălăţene.

Galaţiul este oraşul de la Dunăre unde se află prima statuie din România a poetului naţional, dezvelirea acesteia având loc la 16 octombrie 1911.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook