Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, numită și a celor 10 leproși, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Lucaîn care este relatată vindecarea a 10 oameni bolnavi de lepră de către Mântuitorul Hristos, pericopă din care primim o serie de învățături duhovnicești pentru modul nostru de a ne comporta atunci când primim o binefacere.

„Evanghelia de astăzi se constituie într-un mesaj de bună viețuire și de relație bună cu Dumnezeu și cu semenii. După cum am observat este vorba de prezența în calea Mântuitorului a unui număr de 10 persoane grav bolnave de o boală incurabilă, una din cele mai grele boli și anume lepra. O boală care, încet, încet desființează trupul. Treptat, părți din trupul omenesc dispar. Este o boală cunoscută din vechime și amintită în Sfânta Scriptură, însă nu se cunosc atât de bine cauzele apariției ei, dar efectele ei extrem de periculoase sunt evidente, ea fiind și o boală foarte contagioasă, fapt ce produce izolarea celor bolnavi de restul comunității și de aici o suferință mult mai accentuată“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Părintele Arhiepiscop a amintit și de existența comunității de leproși din vremea noastră, din localitatea Tichilești, județul Tulcea, unde, pentru a nu se considera singuri și a le fi alinată suferința, există Biserică și preot.

„În vecinătatea noastră, în localitatea Tichilești din județul Tulcea este o colonie, un sătuc unde persoane atinse a de această nemiloasă boală viețuiesc așa cum pot, avânt cam tot ce le trebuie acolo. Între binefacerile pe care le au sunt biserica și preotul ortodox, care astăzi, când noi îi compătimim și ne rugăm pentru ei, acesta slujește și se roagă împreună cu ei, fiindu-le alături trupește și sufletește în greaua încercare prin care care trec în această viață“, a precizat chiriarhul.

Înaltpreasfinția Sa a mai arătat că recunoștința se exprimă prim mulțumire, iar nerecunoștința este o boală sufletească, o lepră a sufletului.

„Mulțumirea este forma prin care se arată recunoștința. Cuvântul prin care exprimăm recunoștința este mulțumirea și aceasta este un exercițiu divin. Necultivarea recunoștinței este semnul că ne-am îmbolnăvit de o boală foarte grea a sufletului, de lepra sufletului, care nu se vede, dar se simte“, a subliniat arhipăstorul Dunării de Jos.

Îndemnul de astăzi al Înaltpreasfinției Sale a fost acela „de a cultiva în sufletele noastre și mai ales în mințile noastre floarea cea rară a recunoștinței, căci recunoștința este cunoaștere «in rem» (în faptă, în lucrare). Să recunoaștem și să mulțumim celor ce prin lucrare bună, prin fapte bune și prin milă față de noi ne-au făcut atâta bine“.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe celor prezenți la slujbă.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook