Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din municipiul Galaţi a desfăşurat în perioada premergătoare hramului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, o serie de activităţi liturgice, catehetice, educaţionale şi social-filantropice îndreptate atât către credincioşii parohiei, cât şi către tinerii de la diferite şcoli şi de la mai multe Case de copii din municipiul Galaţi.

Astăzi, 28 ianuarie, în cadrul programului stabilit pentru hramul acestei parohii, s-a desfăşurat vernisajul expoziţiei „Credinţă, Istorie şi Tradiţie populară în satul românesc de la Dunărea de Jos“.

Expoziţie găzduită de Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi a fost realizată cu sprijinul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ – Galaţi în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

La eveniment au participat preoţi, profesori, credincioşilor din parohie şi numeroşi elevi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi.

În cadrul acesteia au fost prezentate diverse creaţii populare din zona Dunării de Jos, între care: costume tradiţionale româneşti din zona Moldovei de Sud, covoare ţărăneşti, obiecte specifice torsului, cusutului, artei ţesutului, precum şi obiecte care au servit ţăranului român în activităţile agricole, casnice şi gospodăreşti.

După cuvântul de deschidere şi de bun venit al pc. pr. paroh Ionel Rotaru de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi, a urmat o introducere în atmosfera satului romanesc realizată de doamna Eugenia Notarescu, şef serviciu cercetare şi valorificare a tradiției populare din cadrul Centrul Cultural „Dunărea de Jos“.

În continuare, domnul Paul Buța, specialist în cadrul Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, a făcut o descriere atractivă a obiectelor prezentate în această expoziție și a răspuns întrebărilor adresate de elevii dornici să afle cât mai multe informaţii despre obiceiurile de altă dată și despre modul în care au fost confecţionate elementele de patrimoniu expuse.

Manifestarea cultural-educativă a reprezentat şi o lecţie de istorie despre importanţa satului românesc, păstrător al tradiţiilor şi culturii naţionale.

 La final, toți cei prezenți au primit din partea parohiei gălăţene ceai cald, fructe și iconițe.

***

Din anul 2006 parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi este înfrăţită cu parohia Titcov, situată în Insula Mare a Brăilei, protopopiatul Însurăţei.

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook