Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În perioada premergătoare sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au loc o serie de manifestări cultural-educaţionale menite să aducă în atenţia tinerilor, dar şi credincioşilor din această parte a ţării, viaţa aleasă şi activitatea prolifică a celor trei mari Sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.

La Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a avut loc astăzi, 29 ianuarie 2019, simpozionul interliceal „Comuniune şi comunitate creştină în gândirea Sfinţilor Trei Ierarhi“.

În acest an, la manifestarea cultural-educaţională dedicată „Sfinţilor Trei Ierarhi“ de la seminarul gălăţean, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras Peckstadt, reprezentantul CROCEU, aflat în aceste zile în ţara noastră în contextul preluării Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE) de către România la 1 ianuarie 2019.

Evenimentul a reunit în amfiteatrul şcolii gălăţene elevi şi profesori seminarişti, dar şi elevi şi cadre didactice din prestigioase licee gălăţene, precum Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Colegiul Naţional „Costache Negri“, Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ din municipiul Tecuci.

În cuvântul de deschidere adresat celor prezenţi, chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat importanţa misiunii Bisericii în rândul tinerilor în societatea de astăzi şi a subliniat implicarea şi efortul depus de-a lungul timpului, mai ales acolo unde sunt foruri decizionale, pentru transmiterea mesajului creştinilor aparţinând diferitelor biserici locale şi naţionale.

„Ne-am bucurat astăzi, în chip deosebit, de prezenţa tinerilor din colegiile importante de la Galaţi şi Tecuci în mijlocul elevilor de la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, pentru a cinsti după cuviinţă în cadrul unui simpozion pe «Sfinţii Trei Mari Dascăli ai lumii şi Ierarhi», Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. De asemenea, ne-am bucurat şi de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Athenagoras al Mitropoliei din Belgia, Olanda şi Luxemburg, care se află în România în fruntea unei delegaţii cu prilejul transmiterii mesajului Bisericilor creştine din Europa către societate în general“, a precizat ierarhul Dunării de Jos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras Peckstadt a împărtăşit tinerilor aspecte din misiunea atât de importantă desfăşurată la Bruxelles şi despre identitatea creştină într-o lume secularizată, apreciind totodată dinamismul şi implicarea activă a bisericii în viaţa comunităţii de la Dunărea de Jos, reprezentată şi susţinută cu mare dăruire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

„Am venit aici la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, un foarte bun prieten care m-a adus pentru a vizita această şcoală teologică. Astfel am putut fi faţă în faţă cu tinerii seminarişti şi cu tinerii liceeni de la colegiile din Galaţi şi nu numai, pentru a le vorbi despre experienţa personală de Mitropolit în diaspora. Este foarte important pentru tinerii de astăzi să conştientizeze propria lor identitate ortodoxă şi mai ales cum să trăiască în duhul ortodoxiei şi ceea ce reprezintă pentru ei valorile ortodoxe astăzi. Tinerii de astăzi trebuie să mărturisească valorile credinţei noastre şi celorlalţi care, într-un fel sau altul, ezită să trăiască şi să-şi asume aceste valori perene ale credinţei ortodoxe, pentru că în ziua de astăzi există un mare pericol în ceea ce priveşte participarea noastră la sfânta biserică şi, mai ales, pentru depăşirea indiferenţei care caracterizează societatea secularizată de astăzi. La final, aş putea spune că este cu adevărat o binecuvântare pentru tineri de a trăi împreună, de a se ruga împreună şi de a mărturisi această identitate creştină care îi animă şi îi bucură foarte mut“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Athenagoras Peckstadt.

Tinerii elevi, liceeni sau seminarişti, au prezentat în câteva referate aspecte semnificative din viaţa, opera şi activitatea acestor „mari dascăli ai lumii şi ierarhi”, adevărate şi necesare modele pentru cei aflaţi în formare.

La final, toţi cei prezenţi au primit din partea organizatorilor diplome de participare.

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook