Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale și a numeroşi credincioşi din municipiu.

După cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe un podium special amenajat a avut loc slujba Aghesmei Mari, urmată de tradiţionala lansare a crucii în apele Dunării.

Anul acesta la Brăila, în apele reci ale Dunării, s-au aruncat după cruce 6 tineri, fiind recuperată pentru a treia oară de către Daniel Nichițelea în vârstă de 30 de ani, un muncitor constructor din Brăila.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a mers în orașul de reședință, Galați, la biserica medievală „Precista“ din apropierea celui mai mare fluviu al țării, unde a săvârșit slujba de sfințire a apei în prezența unui sobor de preoți și diaconi, a autorităților locale, a militarilor din Garnizoana Galați și a unui număr mare se credincioși.

După slujba Aghesmei Mari, Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii de astăzi prin care, odată cu sfințirea cea mare a apei ni se oferă și posibilitatea sfințirii sufletelor și trupurilor noastre și despre importanța familie creștine în societatea românească și despre educația sănătoasă pe care cei doi părinți, tata și mama, cu credință în Dumnezeu o oferă copiilor.

„Acesta este un prilej bun să ne amintim cu toții că venim din familii și totul îl datorăm familiilor noastre la care s-a adăugat lupta școlii, a educației, a culturii, zdroaba patriei care prin Dumnezeu ne-a crescut și ne-a hrănit.[...]

Familia fără rădăcini în credință și în patrie, în limba și în cultura românească, în tradițiile sănătoase și esențiale ale acestui popor își poate pierde sensul.

Rădăcina esențială a acestui popor este dragostea, ca temelie de nezdruncinat dintre soț și soție, iar ‹‹școala școlilor›› este formată din mama și tata, din care care nu trebuie exclus Dumnezeu. Păstrându-ne rădăcinile și familia curată, ajutând familiile mai mult, mai ales pe cele monoparentale, lovite de sărăcie lucie și pe cele dezbinate vom fi cel mai luminos și strălucitor popor al Europei și al lumii“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a evidențiat dragostea, comuniunea și credința oamenilor din această zonă a țării, care se observă prin participarea cu bucurie în număr mare, în fiecare an, la sfințirea apei de Bobotează.

„În familia Dunării de Jos, mai întâi la Brăila, unde s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie și apoi au fost binecuvântate apele bătrânului nostru fluviu Dunărea, Iordanul României, apoi la Galați, la apele sfințite ale aceluiași fluviu, au curs multe râuri vii de oameni credincioși, între care foarte mulți tineri și dornici să vadă un act tradițional al vitejiei celor ce pescuiesc Sfânta Cruce din apele reci ale Dunării, aproape de gerul Bobotezei.

Un număr de 9 curajoși s-au lansat pentru a prinde Sfânta Cruce din apele Dunării spre a arăta și prin acest gest că Mântuitorul din râul Iordan ne-a vestit înnoirea noastră sufletească și sfințirea și înnoirea firii noastre, precum și înnoirea solidarității și comuniunii în familie în special în anul închinat pastorației părinților și copiilor în parohie, în școală și în toată țara noastră“, a precizat chiriarhul.

De la biserica fortificată „Precista“, toată atenţia s-a îndreptat către Dunăre, unde Înaltpreasfinţia Sa a lansat în apă crucea de lemn, după care 9 tineri au sărit să o prindă.

Anul acesta, în sunetul vaselor fluviale, al muzicii militare și al salvelor de pușcă, crucea a fost scoasă din apele fluviului, de către Ionuț Bolea, în vârstă de 36 de ani, fiind pentru prima dată când reușește acest lucru.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera crucea, binecuvântându-i și oferindu-le daruri în bani.

La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Naşterea Domnului

Ajutor pentru sinistraţi

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook